Mammoth Storm – Fornjot

Facebookrssmail

Wat goed is komt snel en dat geldt ook voor het Zweedse Mammoth Storm. Na de oprichting in 2012 volgde er in 2013 een demo, in 2014 een in eigen beheer uitgebrachte EP en in 2015, opgepikt door Napalm Records, de debuut plaat. Mammoth Storm brengt een aanstekelijk mix van stoner en doom metal welke heerlijk weg luistert. Het album kent een zestal nummers varierend in lengte van een kleine drie minuten tot het maximum van ruim dertien minuten en de nummers weten stuk voor stuk te boeien. Heerlijke trage doom met simpel gitaarwerk door gitarist Christer Ström en uitstekende, ietwat rauwe, vocalen van zanger / bassist Daniel Arvidsson. Het drietal, gecompleteerd met drummer Emil Ahlman welke ook het orgel voor zijn rekening neemt, speelt heerlijke simpele en pakkende nummers met een verrassende inzet van het orgel.

FornjotHet album opent met ‘Augurs Echo’ en met dit nummer is de trend meteen gezet. Lekkere zware mid tempo stoner metal met een uiterst traag tussenstuk, dit nummer zorgt voor ruim 11 minuten puur vermaak. Bij het 2e nummer, ‘Vultures Prey’, komt het orgel voor het eerst prominent op de voorgrond en zorgt voor de noodzakelijk melodie in het loodzware geheel. Ook bij ‘Sumerian Cry’, een fraai instrumentaal nummer, valt de inbreng van het orgel op welke een oosters geluid en gevoel weet te brengen / produceren en voor een lekkere afwisseling zorgt. Titelnummer ‘ Fornjot’ is een heerlijk langzaam nummertje van zo’n dikke 9 minuten en schaardt zich,, zonder ook maar in ergens op te vallen, bij mijn favorieten. ‘Horns Of Jura’ is weer zo’n lekker langzaam nummer met een bijzonder melodieus tussenstuk en de inbreng van de “clean vocals” in dit nummer zijn top. Afsluiter ‘Hekla’, ook een van mijn favorieten, is een typisch doom nummer welke het goed doet in dit jaargetijde met een goed glas rode wijn bij de open haard.

Mammoth Storm brengt een heerlijk debuut album met verschillende smaken en variatie en toch zijn de ruim 40 minuten een hele zit en neig je de aandacht te verliezen. (7/10) (Napalm Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ