Swallow The Sun – Songs from the North I,II & III

Facebookrssmail

Swallow The Sun in 2000 begonnen als duo, Juha Raivio en Pasi Pasanen, met de intentie muziek te maken als hun helden van My Dying Bride. Inmiddels in 2015 wordt het zesde album uitgebracht en dit album, ‘Songs from the North I,II & III’ duurt maar liefst zo’n 2 1/2 uur en telt een drietal cd’s. Een drieluik van platen die, naar eigen zeggen, de complete Swallow the Sum ervaring moet brengen. De werktitels voor de drie cd’s waren: ‘Gloom’, ‘Beauty’ en ‘Despair’ en wanneer we starten bij de eerste cd is ‘Gloom’ een juist gekozen titel.

8Het eerste schijfje, ‘Songs from the North I’ grijpt terug naar de voorganger ‘Emerald Forest and the Blackbird’ waarbij het “Gloomy” aspect van Swallow The Sun naar voren zou komen en niets is minder waar. Doomdeath waarbij je de vingers van aflikt vanaf de voortreffelijke opener ‘With You Came The Whole Of The World’s Tears’ tot aan en sluitstuk ‘From Happiness To Dust’ wordt je meegesleurd in een reis naar de diepte en de sombere wereld van deze Finse muzikanten. De opener is een nummer waar echt alles in zit, van akoestische gitaar met duister fluisterende vocalen tot zware doom met ongekend gevoelige “clean vocals” tot angstaanjagende grunts. Diversiteit alom, het tweede nummer ’10 Silver Bullets’ knalt uit de startblokken met zware riffs die de song een industrial geluid geven en dit gecombineerd met de brute vocalen van Mikko Kotamäki geven het geheel weer een heel andere sound. Of het allemaal nog niet divers genoeg is? Bij ‘Heartstrings Shattering’ worden de gastvocalen gevoelig ingevuld door Aleah van Trees of Eternity die dit nummer met de grunts van Mikko een verrassend en zeer vermakelijke geluid geven. Verder opvallend zijn het brute up-tempo nummer ‘Silhouettes’ en het heerlijk opbouwende ‘The Memory Of Light’. Het eerste schijfje smaakt naar meer.

Songs from the North I:

• …with You Came the Whole of the World
• 10 Silver Bullet
• Rooms and Shadows
• Heartstrings Shattering
• Silhouettes
• The Memory of Light
• Lost & Catatonic
• From Happines to Dust

‘Songs from the North II’ is een akoestische plaat geworden en voor wie een beetje bekend is met Swallow The Sun mag dit geen verrassing zijn. De plaat opent met het wat slappe instrumentale ‘The Womb Of Winter’ maar daarna zijn we los met het gevoelige ‘The Heart Of A Cold White Land’. Heerlijke composities als ‘Away’ en ‘Pray For The Winds To Come’ waarbij je het gevoel krijgt in het koude noorden te vertoeven. Op het titelnummer ‘ Songs from the North’ mag ook Aleah zich weer even laten horen en dit keer verrassend in het Fins, een heerlijke song met een geweldige melodie. ‘6650N2840E’ ofwel Lapland is weer een instrumentaal meesterstukje en verder opvallend is de afsluiter van deze plaat ‘Before The Summer Dies’. Een vermakelijk tweede schijfje dat zich niet makkelijk laat omschrijven: Akoestisch, melodieus met gevoelige vocalen zijn drie dingen die bij mij opkomen.

Songs from the North II:

• The Womb of Winter
• The Heart of a Cold White Land
• Away
• Pray for the Winds to Come
• Songs from the North
• 66 °50’N, 28 °40’E
• Autumn Fire
• Before the Summer Dies

‘Songs from the North III’ is het derde en laatste schijfje en dat we hier voorgeschoteld krijgen en is van een geheel andere orde dan de twee voorgangers. Het concept van deze cd is verrassend gebaseerd op Funeral Doom, een genre waar Swallow The Sun in het verleden nooit eerder iets mee gedaan heeft. Met vijf loodzware, sombere nummers die met wisselend succes mijn oren bereiken en tot mij doordringen. Opener ‘The Gathering of Black Moths’ en ‘Empires Of Loneliness’ zijn nummers waar niets aan mankeert, zware nummers met voldoende melodie en brute vocalen zoals het genre voorschrijft. Tussendoor komt ‘7 Hours Late’ voorbij en ben ik eens klas volledig mijn interesse kwijt, langdradig en saai zijn woorden die ik onlosmakelijk aan dit nummer toe schrijf. Gelukkig was dit voor korte duur en valt er genoeg te genieten op deze plaat zoals afsluiter ‘The Clouds Prepare For Battle’ dat op valt door de inzet van een koor en de smerige vocalen die even passend als conflicterend zijn met het kerkgezang, heerlijk. ‘Songs from the North III’ is niet een album dat je opzet en meteen helemaal inzit, deze plaat heeft wat luisterbeurten nodig voordat je de muziek kunt waarderen en tot je door kan laten dringen. Een leuk uitstapje in de wereld van begrafenis muziek maar mijn inziens kan Swallow The Sun beter houden bij de heerlijke Doomdeath van de eerste schijf, muziek waar de heren al wat jaren vertrouwd mee zijn en welke overtuigd.

Songs from the North III:

• The Gathering of Black Moths
• 7 Hours Late
• Empires of Loneliness
• Abandoned By Light
• The Clouds Prepare for Battle

Het album is op 15 november uitgebracht door Century Media en is verkrijgbaar als 3CD Box Set, Speciale Editie 5LP+3CD Box Set en als digitaal album (3CD). (7/10)(Century Media)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ