My Baby hypnotiseert de Effenaar

Facebookrssmail

“Delta Trance Louisiana Dub Indie Funk” zo omschrijft My Baby haar muziek zelf. Wat dat inhoudt is gedeeltelijk op hun twee studio albums terug te horen: Zompige bluesy gitaren, trippy beats en bezwerende psychedelische zang. Hypnotiserend en dansbaar tegelijk. Leunde My Baby’s eerste album ‘Loves Voodoo’ nog sterk op de Louisiana blues. Op hun tweede, het dit jaar verschenen ‘Shamanaid’ is My Baby’s geluid verder ontwikkeld en ligt de nadruk nog meer op het psychedelische met invloeden uit de blues, funk en gospel, maar ook Afrikaanse ritmes komen voorbij.

My Baby is voortgekomen uit de soul- pop band the Souldiers. The Souldiers had behoorlijk succes, de band was 3FM Serious Talent en een jaar lang huisband bij De Wereld Draait Door. Broer en zus Joost en Cato en de Nieuw-Zeelandse Daniel vonden het poppy keurslijf van de band te veel knellen en ze richtten My Baby op. “Alleen pure muziek die wij te gek vonden zonder erover na te denken wie dat zou gaan draaien en of het marketingtechnisch gezien verstandig was” aldus Cato. De band werd al snel opgepikt door de legendarische funkbassist Larry Graham (Sly and the Family Stone, Graham Central Station, Prince). Hij nam hen mee op zijn Nederlandse tour als begeleidingsband en My Baby stond samen met Graham in Paradiso en de Effenaar. Later werkte My Baby mee aan ‘En Toch’, het album van Henny Vrienten.

Eerder dit jaar vroeg bluesgrootheid Seasick Steve My Baby voor zijn voorprogramma tijdens zijn Europese tour. 2015 is sowieso een druk jaar voor My Baby; een nieuw album, talloze festivals waaronder Paaspop, een uitgebreide Europese tour met Seasick Steve en dan aan het einde van het jaar nog een eigen clubtour. Een intieme club is toch de natuurlijke habitat van My Baby, duister, zwetend en dicht op het publiek.

©Ariane van Ginneke- My Baby (12)De kleine zaal van de Effenaar is op 13 december niet helemaal uitverkocht maar wel gezellig vol. My Baby had deze avond geen voorprogramma nodig, haar show was van zichzelf avondvullend.Gitarist Daniel en drummer Joost betraden het podium het eerst om My Baby op het podium te nodigen om voor te gaan in de Voodoo hoogmis. Toen Cato het podium betrad was My Baby compleet en kon de trip beginnen. Daniel’s gitaren en Cato’s betoverende stem springen het meest in het oog, maar het is het snaarstrakke drumwerk van Joost waardoor een show van My Baby zo hypnotiserend is. Zijn beats vormden de hartslag van ieder My Baby nummer. De nummers zoals ze op de albums staan vormen tijdens een My Baby show slechts een uitgangspunt. De band is op haar sterkst als ze aan het improviseren slaan en compacte nummers ontaarden in spacy jams. ‘Out on Gin’, van oorsprong een ingehouden bluesnummer werd een duistere voodoo bezwering waarin Cato als een ware vooodoo meesteres minutenlang bijna hypnotiserend zong:”Sing and Dance or you turn to stone”.

©Ariane van Ginneke- My Baby (4)In de aankondiging van ‘Hidden From Time’ vroeg Daniel het publiek stil te zijn en eventueel meegenomen yogamatten uit te rollen. Met slechts een akoestische gitaar, lieflijke zang en wat voorzichtige tikjes op de cymbals was ‘Hidden From View’ een rustpunt in de hypnotiserende trip. De moddervette funk van ‘Money Man’ in de traditie van Sly and the Family Stone die daar op volgde was onweerstaanbaar, niemand in het publiek kon meer stil blijven staan. De Effenaar veranderde in een zwetende danstent. Het sexy en soulvolle ‘Mad Mountain Tyme’ stookte het vuurtje nog wat op. Het opwindende en hypnotiserende ‘Uprising’ werd het hoogtepunt van de show met meedogenloze triphop beats van Joost, de hypnotiserende gitaarriffs en de betoverende stem van Cato.

‘Juno Moneta’ had met de didgeridoo van de geluidsman en het zelfgebouwde eensnarige instrument van Daniel een tribal gevoel over zich. Het hypnotiserende ‘Seeing Red’ werd opgebouwd tot een opwindende climax waarmee de reguliere set werd afgesloten. Het publiek was nog niet klaar en My Baby klaarblijkelijk ook niet. In de toegift werd de huidige single ‘Remedy’ uitgebouwd tot een lange hypnotiserende jam waarin Cato en Joost al freestylend het publiek bedankten, Joost een drumsolo gaf en band en publiek nog één keer helemaal losgingen.

My Baby is zo’n lekker eigenwijs Nederlands bandje dat niet in een hokje te passen valt, je hoort invloeden uit de blues, soul, funk, gospel psychedelica en dance. Een show van My Baby is hypnotiserend, bezwerend en sensueel, maar altijd dansbaar. My Baby zou niet misstaan op een dancefestival. Als je het een naam moet geven maakt My Baby een soort “Organic Dance”, oftewel “Delta Trance Louisiana Dub Indie Funk”.

Fotografie: Ariane van Ginneke, Rockmuzine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ

One Comment