Spartan in P60 Spartaans sterk

Facebookrssmail

13 - SpartanOp zaterdag 2 januari was het eerste metal feestje van 2016 in het Amstelveense P60 een feit en op het programma stonden een drietal melodieuze death metal bands van vaderlandse bodem. Onder de noemer van ‘The Invasion Of Olympus!’, dat verwijst naar het debuut album ’The Fall Of Olympus’ van hoofdact Spartan, betraden naast Spartan ook Nox Aeterna en Shade of Hatred het podium. Melodieuze death metal mag dan het hokje zijn waar deze drie bands in geplaatst zijn maar dat is dan ook het enige dat ze gemeen hebben, alle drie de bands hebben een eigen geluid en laten zich beïnvloeden door verschillende stromingen in het metal genre. De opkomst viel wat tegen, daar slechts een kleine 100 bezoekers de weg naar het Amstelveense gevonden hadden. Aan P60 heeft dit in ieder geval niet gelegen, speciaal voor dit concert werd P60 Café omgetoverd tot Burger Paradise en kon men die avond een lekkere burger eten voor aanvang van het optreden.

Nox Aeterna

Als eerste band mocht Nox Aeterna uit Spijkenisse het podium betreden en dit gezelschap heeft in 2015 het tweede volledige album ‘The Desperation Deal’ afgeleverd. Nox Aeterna brengt een symfonische variant van het genoemde genre ten gehore met de inzet keyboards welke live helaas niet helemaal uit de verf kwamen en ondersneeuwde in het overige geweld. Wat meer dan uit de verf kwam was het gitaarspel van Debbie Maasdam die met haar loopjes een bijna folk achtig sfeer weet te creëren en de metal een dansbaar geluid weet te geven. De opening stond geheel in het teken van het nieuwe album met na het instrumentale ‘The Impending Threat to a Legacy’ maar liefst 5 nummers van ‘The Desperation Deal’. De “Oude” nummers die voorbij kwamen zoals ‘Purify’ en ‘Nightblood’ staan nog steeds als een huis en doen het live nog immer goed. Afsluiter en bijkans het beste nummer van het nieuwe album was ‘Resurrection: Impossible Perception’, een lekkere kraker en de perfecte afsluiter. Nox Aeterna was een vermakelijke opener van de avond.

Shade Of Hatred

De volgende band was Shade Of Hatred en dit gezelschap uit de omgeving van de Bilt speelt pure melodieuze death metal wat gebracht wordt met een enorme dosis energie. Het gezelschap heeft nog niet al te veel releases op haar naam staan maar speelde met gemak de 45 minuten vol. Veel nummers kwamen, begrijpelijk, van de vorig jaar uitgebrachte EP ‘Invidious Revelations’ en daarnaast werd de volledige demo ‘Thanatus’ live gespeeld. Opvallende verschijning op het podium is de bassiste Sonia Nusselder welke recent de band heeft versterkt, nog wat onwennig en onzeker op het podium maar wanneer je bedenkt dat Sonia haar leeftijd zo’n 17 lentes telt mag dit. De band werd deze avond bijgestaan, in verband met het uitvallen van de vaste gitarist, door gitarist Chuy Smit van stoner metal band Sativa die naar verluidt 2 oefensessies nodig had om zich de set eigen te maken en op het podium een sterke indruk maakte. En dan zanger Rik van Schaaik die zich opwierp als ware frontman, sleurend aan het publiek zowel figuurlijk op het podium als letterlijk sleurend in zijn twee uitstapjes in het publiek, wat een energie heeft die man. Heerlijke songs als ‘Tale of Erida’, ‘Price of Xenophobia’ en ‘Hunter’ komen voorbij en dit aangevuld met demo songs als ‘Thanatus’ en ‘Transentience’ zorgen voor een heerlijke set. De afsluiter ‘A Merciless Fate’ was een afsluiter die naar meer smaakte.

Spartan

“The Invasion Of Olympus!” verwijst natuurlijk naar het debuut album ‘The Fall Of Olympus’ van de Haarlemse band Spartan en aan hen de eer het spektakel te mogen afsluiten. De met power metal doorspekte muziek van Spartan deden het goed, vuisten in de lucht en headbangers die de haren weer eens flink lieten wapperen. Alle nummers die Spartan ten gehore bracht waren afkomstig van het nieuwe album en met nummers als ‘Age Of Man’, ‘Helena’ en ‘Immortal’ is dat natuurlijk welkom. Het was wederom een dame die de aandacht van menig bezoeker wist te trekken daar de heren van Spartan de 20 jarige Micky Huijsman (End of the Dream) bereid hadden gevonden een tweetal nummers mee te zingen. Micky mocht haar kunsten vertonen bij ‘Breaking The Chains Of Olympus’, een song die op het album ingezongen is door Henning Base (Filewind) en ‘Eurydices Song’ en deed zeker niet onder voor Hadassa Kosten (theNAME) welke op haar beurt de song op het album heerlijk invulde. Al met al verzorgde Spartan een heerlijk show en sloot de avond af met het nummer ‘Glory Awaits’, en dat is wat Spartan ongetwijfeld te wachten staat, glorie.

12 - Spartan

Een geslaagde avond in P60 als start in 2016 en het enige minpunt was het toeschouwer aantal, wellicht dat de kerstmaaltijden en de oudejaar oliebollen nog in de weg zaten en er geen plaats meer was voor de hamburger in P60. De bands en P60 hadden een hoger aantal bezoekers verdient.

Foto’s (c) Rob Sneltjes/RockMuZine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ