Suffocation, een mooie avond death metal

Facebookrssmail

Op Zondag 13 maart was er een avondje death metal geprogrammeerd bij Tivoli de Helling. Suffocation, alweer halverwege de Europese tour strijkt neer in Utrecht met een reizend death metal gezelschap bestaande met Cattle Decapitation, Abiotic, Exuviated en Infernal Tenebra, voor de 1e keer staat deze band in Nederland. Bij binnenkomst, lijkt de opkomst van deze avond tegen te gaan vallen. Het grote aanbod van vele andere concerten en een zondagavond lijken hier debet aan. Later op de avond zal bij Cattle Decapitation en Suffocation blijken, dat men gewoon wat later op pad is gegaan.

Infernal Tenebra mocht het spits afbijten en deed dat zeer behoorlijk. De band uit Kroatie, is ooit als black metal band gestart, maar het is vandaag de dag death metal wat de klok slaat. De gevarieerde set vliegt voorbij gedurende de 30 minuten die men toebedeeld gekregen heeft.

Het Belgische Exuviated mag ook 30 minuten laten horen waar toe men in staat is. Ze overtuigden niet echt en brachten een statisch optreden.

Een heel ander verhaal was Abiotic. Deze band uit Miami Florida zette een zeer energiek optreden neer en de diverse bandleden lieten horen en zien, dat ze hun instrumenten zeer goed beheersen. Veel tempo wisselingen en een zeer sterke zanger, gaven de aanwezigen waar voor hun geld. Goed opgebouwde solo’s, vele dubbele gitaarlijnen en de diverse breakdowns, zijn doeltreffend en werden ongelooflijk strak uitgevoerd.

 

Als Cattle Decapitation eenmaal het podium betreedt, breekt de hel los en merkte je dat vele aanwezigen speciaal hiervoor gekomen waren. Veel gebalde vuisten en onnavolgbare teksten die uit volle borst werden meegezongen, onderstreepten dat nog eens te meer…
Dit grindcore / death metal gezelschap overtuigde van het begin tot het eind. Men legde de lat hoog voor Suffocation en ging voldaan en met opgeheven hoofd van het podium.

Suffocation behoeft geen introductie, elke zichzelf respecterende death metal fan, heeft iets op de plank staan van deze top formatie. Jammergenoeg werd snel duidelijk dat het probleem van de avond, schuilde in de stem van Ricky. Niet dat hij niet in staat was, het juiste alternatief te bieden voor Frank Mullen, maar een verkoudheid speelde hem parten. De verontschuldigingen van zijn zijde maakten hem niet minder gewaardeerd. Aan de rest van de band en ook de gedrevenheid van Ricky en de strakheid lag het dus niet, maar toch werd door dit alles, Cattle Decapitation de winnaar van de zeer geslaagde avond in Tivoli de Helling. Ik hoop ze snel terug te zien met nieuw materiaal op de nog aan te kondigen tour en festivaloptredens. Met Frank Mullen en/of Ricky Myers (in betere doen) op vocals. Een mooie avond kwam hierdoor eerder dan verwacht aan zijn eind.

Foto’s (c) Jos M. Skeleton

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ