Cough – Still They Pray

Facebookrssmail

12 Jacket (Gatefold - Two Pocket) [GD30OB2-N]Cough is een stoner / sludge / doom metal band opgericht in het Amerikaanse Richmond. Opgericht in 2005 en inmiddels een EP, wat splits en twee full-lengths in hun bagage waarvan het laatste, ‘Ritual Abuse’, verscheen via Relapse Records in 2010. Het derde album, ‘Still They Pray‘ verschijnt wederom via Relapse op 3 juni dit jaar.

Typische gedowntunede gitaren, loodzwaar en extreem trage, simpele muziek met smerige schreeuwerige vocalen van zanger / gitarist Parker Chandler. Dit is het verhaal van de eerste twee nummers ‘Haunter of the Dark’ en ‘Possession’. De nummers die volgen zijn muzikaal niet veel anders, de variatie komt vooral voort uit de vocalen partijen. Parker laat in het nummer ‘Dead Among the Roses’ een “cleane” zangstijl horen en dat geeft het nummer een heel ander gevoel. De trage muziek en de bijkans jankerige vocalen maken dit nummer tot een ultieme doom ervaring waarbij de vergelijking met Ozzy’s Black Sabbath opdoemt.

Bij het nummer ‘Let it Bleed’ verandert de muzikale insteek enigszins en klinken de vocalen zelfs liefelijk, dit terwijl de drama ervan afdruipt en je wordt meegezogen in een diepe depressie om er vervolgens nooit meer uit te komen. Het ruim 10 minuten durende ‘Shadow of the Torturer’ is een instrumentaal nummer en weet van begin tot het eind te boeien, je wordt meegesleurd met het trage, zware en meeslepende geluid zonder maar te beseffen waar je uitkomt en wanneer je aankomt.

Hoe simpel kan het zijn, die ene aanhoudende noot in ‘The Wounding Hours’ met de meer snauwende vocalen en hier en daar een gitaarsolo en toch weet Cough je in een stemming te brengen en een onbehagelijk gevoel te geven, subliem. Titelnummer en afsluiter ‘Still They Pray’ is van een hele andere orde. Akoestische gitaar en een zanger die gevoelsmatig niet zuiver op de noot zingt en toch weet te overtuigen.

Cough heeft met ‘Still They Pray’ een heerlijke stoner / doom plaat uitgebracht. Veel muzikale variatie hoef je niet te verwachten maar de sfeer die de band weet neer te zetten is op een of andere manier uniek.

(8,5/10, Relapse Records)

1. Haunter of the Dark
2. Possession
3. Dead Among the Roses
4. Masters of Torture
5. Let It Bleed
6. Shadow of the Torturer
7. The Wounding Hours
8. Still They Pray

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ