Helloween – Ride the Sky, the very best of 1985-1998

Facebookrssmail

helloweenRecentelijk zijn via BMG records een aantal ‘the very best of’ verzamel cd’s uitgekomen van bands die gestart zijn bij het legendarische Duitse Noise records. Het betreft voornamelijk Duitse bands zoals Grave Digger, Kreator, Runniug Wild, Sinner, Tankard en Helloween. Van de laatste is de dubbelaar ‘Ride the Sky, the very best of 1985-1998’ uitgekomen.

Noise was het label van Karl-Ulrich Walterbach dat in eerste instantie voornamelijk punk uitbracht al dan niet in licentie. Deze Berlijnse punker kwam via gitarist Greg Ginn van de Amerikaanse punkband the Black Flag in contact met metal. Slayer en Metallica speelden metal met een punk-achtige agressie. Dat sprak hem aan, waarna op zoek ging naar Duitse metalbands die niets te maken hadden met Scorpions achtige hardrock.

Dat lukte bijzonder goed en zijn Noise werd een belangrijke ontdekker van in het begin voornamelijk Duitse bands. In 2001 verkocht hij heel de handel aan Sanctuary records, die er vrijwel niets mee doen. Sanctuary records werd overgenomen door Universal, die er werkelijk niets mee deed en in 2014 kocht BMG de Noise catalogus op. BMG heeft wilde plannen waar deze verzamel albums het eerste resultaat van zijn.

Helloween werd opgericht in 1984 door Kai Hansen (gitaar, zang), Michael Weikath (gitaar), Markus Grosskopf (bas) en Ingo Schwichtenberg (drums). Kai Hansen droeg de zangpartijen vanaf 1987 over aan Michael Kiske. De band piekte al binnen 5 jaar met de albums ‘Keeper of the seven keys, part 1 & 2’ in respectievelijk 1987 en 1988. De basis hiervoor was gelegd via de EP “Helloween’ en het album ‘Walls of Jericho’ beide uit 1985. Interne problemen en problemen met Noise leidde tot het vertrek van Kai Hansen en de overstap van Noise naar EMI.

Met het vertrek van Kai Hansen was de weg vrij voor Michael Weikath om De songwriter te worden. Zijn softere songs moesten meestal het onderspit delven voor de metal van Kai Hansen. Bij EMI bracht de band daarna 2 draken van albums uit alvorens drummer Ingo Schwichtenberg (RIP, 1995) en Michael Kiske uit de band werden gezet. Heel veel drummers volgden maar de nieuwe zanger Andi Deris is tot op heden gebleven.

Veel fans waren ondertussen klaar met Helloween. De band brengt sindsdien trouw cd’s uit, tourt door Europa en Zuid Amerika en is een stabiele clubband. Op grote festivals, als ze in het daglicht spelen, veert het publiek voornamelijk op als ze oude krakers uit de Noise periode spelen.

Zonder de nummers bij naam te noemen geldt het ook voor dit dubbel album. De Noise periode doet ertoe en daarna is het goed tot grappig. Het album is zeker interessant voor iemand die niets van de band heeft. Het geheel is overigens prachtig verpakt met een schitterend boekwerk erbij. (8/10) (BMG)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ