Devin Townsend Project – Trancendence

Facebookrssmail

press_cover_01Geniaal! Met dat ene woord zou ik de bespreking van ‘Trancendence’ kunnen omschrijven. Alleen zouden jullie er als lezer dan heel bekaaid vanaf komen want dat ene woord zegt enerzijds heel veel maar langs de andere kant ook helemaal niets. Wie bekend is met het fenomeen Devin Townsend zal met dat ene woord voldoende weten. Wie de man, die ooit zijn opwachting maakte als lid van Strapping Yopung Lad, totaal niet kent, zal ook totaal geen idee hebben waar in dit geval het woord geniaal rond draait.

Het woord geniaal mag dan een perfecte omschrijving zijn voor de muzikale fratsen van Devin, het betekent niet dat je als genie, ook het perfecte album aflevert. ‘Trancendence’ zal voor velen dicht in de buurt komen, want het progressieve (metal)geluid dat hij nu op de wereld loslaat barst weer van een diversiteit aan muzikale ingevingen die bij momenten een halve eeuw progressieve heavy muziek omvatten. In ‘Failure’ parkeert hij onderweg zijn song in de sixties en seventies toen heel wat progressieve artiesten, al dan niet onder invloed, aan het experimenteren sloegen met psychedelische elementen.

Het muzikale landschap dat deze Canadees componeert is ook met niets of niemand te vergelijken. Daarvoor zijn de composities op ‘Trancendence’ te complex en bevat elke song op zich zoveel diversiteit dat dit een album is dat je opzet om dan een dik uur in de zetel te gaan liggen met de ogen dicht zodat je echt kan genieten van alle geluiden die in de songs geïntegreerd zijn. Zelfs na tien luisterbeurten zal je nog steeds nieuwe dingen ontdekken in de composities van Devin Townsend.

Een goed voorbeeld is ‘Higher’, dat zeer rustig begint en dan dreigt te ontploffen. Maar in plaats van een uitbarsting krijg je een koor te horen. Dit stramien herhaalt zich een paar keer en als je denkt dat je mee bent in de song komt die uitbarsting er uiteindelijk toch en blijkt Devin je totaal op het verkeerde muzikale spoor gezet te hebben. ‘Higher’ ontwikkelt zich verder tot het absolute hoogtepunt van ‘Transcendence’.

Trascendence is een album dat je, net als al zijn vorige albums, moet ontdekken. Telkens weer wordt je (meestal) aangenaam verrast door wat je voorgeschoteld krijgt aan muzikale diversiteit. Devin Durft in zijn complexiteit nog verder te gaan dan bijvoorbeeld Dream Theater. Hou er dus wel rekening mee dat je gehoor goed ontwikkeld moet zijn om alle nuances van dit album te ontdekken. O ja, nog even vermelden dat Anneke van Giersbergen (ex-The Gathering), een van de gastzangeressen is op dit album. Om af te sluiten nog een woord: Geniaal!

(9,5/10, Inside Out)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ