Kyy – Beyond Flesh – Beyond Matter – Beyond Death

Facebookrssmail

kyy-front-coverKyy is een black metal band uit het Finse Lahti. De band is opgericht in 2013 en in augustus 2015 verscheen de EP ‘Travesty of Light’. Nu een ruim jaar later verschijnt het debuut album, ‘Beyond Flesh – Beyond Matter – Beyond Death’, op 4 november en wederom via Saturnal Records. Kyy staat voor “adder” in het Fins een naam die past.

Na een wat onbeduidend intro start het album met ‘Legio Serpenti’, een nummer dat direct de aandacht trekt en eigenlijk niet meer los laat. Up-tempo, grauwe vocalen en een pakkend ritme doen je even denken aan het latere Marduk werk. Al kop schuddend luister ik het nummer aan en wordt verrast door een verassend vocaal tussenstuk, een tussenstuk dat het nummer iets extra’s geeft. Het tweede nummer ‘Death Within’ is al even verrassend, de vocalen van G.K. doen denken aan die van de meester Mortuus en hebben toch een eigen karakter, weer die gezamenlijke vocalen die voor black metal begrippen bijna populair aandoen.

Los van de lekkere composities zijn het toch weer steeds de meerstemmige vocale partijen die zich onderscheiden van de rest. Neem een nummer als ‘Panta Rhei’ met een kort intro losbarst in een orgie van geweld, de korte samenzang breekt het nummer steeds subliem waarna het geweld in alle hevigheid weer losbarst.  Opmerkelijke nummers zijn verder het vermakelijke ‘Bloodline of Edom’, het bruut snelle en agressieve ‘Destroying Tiphareth’ en ‘In Eternal Desire to End’. Afsluiter ‘The Narrow Gates of Apôleia’ opent rustige bijna doom achtig, versneld, vertraagd en boeit.

De debuut CD van Kyy mag er zijn, en heeft behalve bruut en snel werk meer te bieden. ‘Beyond Flesh – Beyond Matter – Beyond Death’ is zeker een luisterpoging waard.

(8/10, Saturnal Records)

Tracklist:
1. 358
2. Legio Serpenti
3. Death Within
4. Reditus
5. Panta Rhei
6. Bloodline of Edom
7. Lord of the Desolate Paths
8. Destroying Tiphareth
9. In Eternal Desire to End
10. Erecting Temple of Adversary
11. The Narrow Gates of Apôleia

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ