Black Swan – Shake The World

Facebookrssmail

Wederom is er weer een gloednieuw project ontstaan op het Frontiers label. Deze keer is het een ware supergroep van vier heren die al een behoorlijke reputatie hebben opgebouwd. Dat is dan ook terug te horen op het ijzersterke debuut van Black Swan die de titel ‘Shake The World’ meekrijgt.

Black Swan bestaat uit drummer Matt Starr (o.a. Mr. Big), bassist Jeff Pilson (o.a. Foreigner), gitarist Reb Beach (o.a. Winger) en zanger Robin McAuley (McAuley Schenker Group). Met zo een sterke line up zou je al bijna zeggen dat dit niet verkeerd zou mogen gaan. Gevestigde namen die samen een nieuw project vormen staan niet garant voor een ijzersterk album, het voelt ooit alsof er nog wat was blijven liggen bij de hoofdprojecten en die besluiten uit te brengen onder een nieuwe naam. Black Swan doet daar gelukkig niet aan mee, dit is met recht een van de sterkste albums van de classic hardrock in 2020 tot dusver.

De kwaliteiten van de heren vallen enorm goed samen. De stem van McAuley is nog altijd van ontzettend hoge kwaliteit. De riffs zijn lekker strak, de refreinen blijven in je hoofd en zing je eigenlijk vrijwel direct mee. Beach bewijst hier wederom wat voor ontzettend goede gitarist hij eigenlijk is. Vaak wordt de beste man toch ondergewaardeerd. De solo’s van zijn kant doen de nummers recht en geven het juiste gevoel van het nummer weer. Geen van de mannen toont ook maar een enige vorm van slijtage. Dit album klinkt fris en steengoed.

De twee openingsnummers zijn al gelijk van de bovenste plank. Met titeltrack ‘Shake The World’ heeft de plaat een enorm sterke opening. Dit riff is lekker heavy, het refrein is catchy. Dat het nog pakkender kan bewijst het tweede nummer ‘Big Disaster’, dit nummer zou zeker een hit geworden zijn en waarschijnlijk mest enige regelmaat op de rock radio terug te horen. Natuurlijk kan een ballad niet ontbreken. Maar dit keer geen mierzoete softe ballad, hier komt een heuse powerballad die een enorme versterking krijgt van de geniale gitaarsolo. ‘Make It There’ doet zeker niet onder voor de hardere nummers. Wil je echt horen wat Peach kan op gitaar, zet dan ‘The Rock That Rolled Away’ eens op. Ik zou het liefst elk nummer even noemen om te vertellen hoe elk nummer eigenlijk staat als een huis, maar dan zou dit artikel te lang worden. 

Van begin tot eind is dit een ijzersterke plaat. De heren hebben het nog steeds, niet alleen in de uitvoering, ook in het schrijven van de nummers. Dit moet iedere hardrock liefhebber eens opzoeken. Stuk voor stuk goede nummers, geen enkele waarvan je denkt, nou laat die maar weg. Hopelijk gaan de heren snel weer bij elkaar zitten voor een tweede album. Veel beter dan dit wordt het niet. Fantastisch! 
(97/100) (Frontiers Music s.r.l.)

Tracklist:

 1. Shake The World
 2. Big Disaster
 3. Johnny Came Marching
 4. Immortal Souls
 5. Make It There
 6. She’s On To Us
 7. The Rock That Rolled Away
 8. Long Road To Nowhere
 9. Sacred Place
 10. Unless We Change
 11. Divided/United
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ