Tarja zet Nightwish in de schaduw

Facebookrssmail

tarja10Tarja Turunen, ooit het boegbeeld van de legendarische symfonische metalband Nightwish, gaf vrijdag een concert in het Patronaat in Haarlem. Eerder dit jaar bracht zij het album ‘The Shadow Self’ uit. Het album werd vooraf gegaan door de twee maanden eerder uitgebrachte prequel ‘The Brightest Void’. Tarja had zoveel materiaal dat ze besloot een voorproefje op het nieuwe album te geven. Met enkele nieuwe nummers, een paar covers en een paar experimentele songs werden de fans zo alvast enthousiast gemaakt voor het nieuwe album. Met ‘The Shadow Self’ stelde zij de fans zeker niet teleur. Het album werd erg goed ontvangen. Om het album te promoten toert Tarja uitgebreid de wereld rond onder de noemer ‘The Shadow Shows’.
tarja7
In het Patronaat krijgt het publiek eerst twee voorprogramma’s die beiden een half uur speeltijd is gegund. Republic of Rock ‘n Roll uit Frankrijk mag het spits afbijten. De zaal is al goed gevuld als het viertal uit Parijs het podium opkomt. Maar het publiek is duidelijk niet voor hen gekomen. De power rockband weet niet echt indruk te maken. Republic of Rock ‘n Roll lijkt niet helemaal op de juiste band op dit podium deze avond. Ook van de matig uitgevoerde Aerosmith cover ‘Dream On’ raakt het publiek niet opgewonden. Het meeste applaus krijgen de band als ze hun laatste nummer aankondigen.
tarja6
Serenity doet het een stuk beter bij de fans. De symfonische power metal past ook een stuk beter bij de hoofdact dan de doorsnee rock van Republic of Rock ‘n Roll. Afgezien daarvan laat de band een uitstekende set horen in het half uur dat hen gegund is. Zanger Georg Neuhauser weet het publiek lekker op te zwepen. Ook de rest van de bandleden laten zich niet onbetuigd, waarbij vooral bassist Fabio D’Amore geen moeite heeft om een stukje van de aandacht naar zich toe te trekken. Dat lukt ook zangeres Natascha ‘Tasha’ Koch moeiteloos die bij twee nummers op het podium verschijnt. De fans van deze band krijgen snel een nieuwe kans om de band opnieuw live aan het werk te zien want volgende maand spelen ze weer in Nederland.
tarja9
Tarja Turunen was acht jaar lang het gezicht van Nightwish. De Finse band is met een mix van symfonische metal en klassieke zang de grondlegger van de female fronted symfonische metal. In 2005 werd Turunen gedwongen Nightwish te verlaten vanwege wrijvingen met de overige bandleden en koos voor een solo carrière. De fans zijn Tarja nooit vergeten en velen betreuren nog steeds dat ze niet langer deel uitmaakt van de Finse succesformatie. Tarja heeft in de tien jaar dat ze solo opereert echter ook veel succes.
tarja8
In Haarlem is al het spotlicht op de klassiek geschoolde soprane gericht. Haar bandleden moeten genoegen nemen met een rol op de achtergrond. Gitarist Alex Scholpp en bassist Kevin Chown leven zich nog een beetje aan de rand van het podium uit. De overige bandleden Timm Schreiner (drums), Christian Kretschmar (keyboards) en Max Lilja (cello) spelen uitstekend maar erg sober. Tarja is daarentegen het stralende middelpunt van de show. Zij heeft een verbluffende stem die ze tot in de puntjes beheerst. Als een echte diva verwisselt ze driemaal van outfit. Met haar aanstekelijke enthousiasme weet ze het publiek snel voor zich te winnen.
tarja1
Van het nieuwe album ‘The Shadow Self’ zit een handvol nummers in de set. Zo wordt begonnen met ‘No Bitter End’, gevolgd door het sterke ‘500 Letters’ van het vorige studio album. Halverwege is er een medley van een aantal van haar successen met Nightwish. Ook wordt er een akoestische medley gedaan waarin de band in een halve cirkel op het podium zit. Deze medley eindigt met ‘I Walk Alone’, de eerste single van Tarja die haar solo carriere in 2007 inluidde. Met nog een aantal stevige nummers waaronder het geweldige ‘Victim of Ritual’ wordt de set van anderhalf uur beëindigd.
tarja5
De band is al snel weer terug op het podium gevolgd door Tarja in wederom een andere outfit. Het publiek krijgt vanavond nog drie nummers extra in de toegift waarmee een uitstekend concert wordt afgesloten. Tarja heeft in het Patronaat nog maar eens onderstreept wat voor geweldige stemgeluid ze heeft. Daarnaast heeft ze een geweldige uitstraling en geeft haar fans het gevoel dat ze echt veel voor haar betekenen. Daarom gaat iedereen na afloop met een tevreden gevoel weer naar huis.

Foto’s (c) Frans van Arkel

tarja4

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ