Blind Ego – Liquid

Facebookrssmail

GAOM BE Promo_Sleeve_047_RZ.inddDe band Blind Ego is een solo project van gitarist Kalle Wallner, ook wel bekend van de Duitse progformatie RPWL. In 2007 bracht hij met Blind Ego het album ‘Mirror’ uit, gevolgd door ‘Numb’ in 2009. Nu zes jaar later is daar dan de samensmelting van deze twee in de vorm van ‘Liquid’. Waar het eerste album zich nog veel richtte op progrock en het tweede album juist meer invloeden van metal had, heeft ‘Liquid’ beide. De verschillende stromingen op dit album lijken in elkaar over te vloeien en staan symbool voor de kracht die water kan hebben ( “water is life”). Daarmee is er gekozen voor een goede titel. Op het album werken er verschillende artiesten mee. Waaronder drie zangers Erik Blomvist (ex Platitude), Arno Menses (Subsignal), Aaron Brooks (Simeon Soul Charger). Het is natuurlijk bijna onmogelijk om met drie zangers een constante factor op een album te hebben wat betreft vocalen, echter is het prima gelukt.

Het nummer ‘A Place in The Sun’ is de opener van het album. Direct wordt duidelijk dat er hier gewerkt wordt met goede muzikanten. Het nummer kent verschillende breaks met vreemde effecten, afgewisseld met meer rockende stukken. De gitaar solo’s van Kalle Wallner zijn helaas redelijk standaard. Echter doen de tempowisselingen vermoeden dat dit nog wel eens een interessant album kan zijn. ‘Blackend’ is het daarop volgend nummer. Met een meer toegankelijk rockend geluid en sterke vocalen van Arno Menses trekt dit nummer de aandacht. De subtiele gitaarsolo in combinatie met het akoestisch werk licht lekker in het gehoor. Dit nummer wordt dan ook logischerwijs als single gepromoot.

Op dit album ligt vooral de focus op het gitaarspel van Kalle Wallner, logischerwijs omdat hij de initiatief nemer van dit geheel is. Dit wordt ook weer duidelijk in ‘Never Escape The Storm’. Dit nummer kent een rustige opening dat overgaat in een toffe gitaarsolo. Door het nummer heen wordt er wat getokkeld op de gitaar, dit kan soms vreemd overkomen. De solo’s zijn echter dusdanig sterk, dat het vergeven wordt. In ‘Hear My Voice Out There’ wordt er zo nu en dan weer lekker up tempo gespeeld met fijne tempowisselingen. De zang van Erik Blomvist klinkt op dit nummer wat rauwer. Hij heeft de wat meer stevige nummers zo lijkt het, en toch is het verschil met de zuivere klanken van Arno Menses tijdens de wat meer rustige nummers niet al te groot.

Het nummer ‘Quiet Anger’ is geheel instrumentaal en heeft een hoofdrol voor een van de drie bassisten op dit album Heiko Jung. Het nummer is muzikaal sterk en is geheel van fijne gitaarsolo’s met goede overgangen en toffe rockende stukken. Tijdens het laatste nummer van het album, ‘Speak The Truth’, is dan Aaron Brooks de derde zanger op dit album hoorbaar. Hij heeft direct de hoofdrol in de opening. Het geheel is een rustig nummer, dat mooi in balans is. Het is een waardige afsluiter met uiteraard weer een mooie gitaarsolo aan het einde.

Ondanks het feit dat een gemiddeld nummer op dit album 6 minuten duurt, gaat het nooit echt vervelen. Alle nummers kennen veel wisselingen van tempo. De muzikanten zijn allen individueel erg sterk. Het resultaat is een goed progrock album. Het geheel bestaat uit mooie composities. Echter gebruiken veel bands tegenwoordig prog invloeden op een veel gewaagdere manier, en blijft ‘Liquid’ een beetje aan de brave kant.

(7/10, Gentle Art Of Music)

Tracklist:
• A Place in The Sun
• Blackened
• What If
• Not Going Away
• Never Escape The Storm
• Tears And Laughter
• Here My Voice Out There
• Quiet Anger
• Speak The Truth

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ