Tony Mills – Beyond the Law

Facebookrssmail
Tony Mills – Beyond the Law

De uit Birmingham UK afkomstige zanger is vooral bekend geworden vanwege zijn vocale bijdragen aan de AOR-band Shy, die vanaf 1983 enig succes had met het prima ‘Excess All Areas’. Tot 1991 heeft die band flink getourd in Europa en Amerika, met namen als een Gary Moore, Meat Loaf, Twisted Sister, Bon Jovi, Manowar, onze Sleez Beez en UFO. Tevens heeft hij achtergrondzang verzorgd op het debuutalbum van Cinderella. Na 1991 heeft de goede man het solo en in tal van projecten en bandjes geprobeerd, met wisselend succes. Het aanbod in 1996 van het Noorse TNT om zanger Tony Harnell op te volgen, sloeg hij dan ook niet af. Na vier platen werd het in 2013 tijd om zijn solocarrière nieuw leven in te blazen. Voor me ligt zijn zesde soloplaat ‘Beyond the Law’. Heel triest, het is helaas tevens zijn zwanenzang. De 56-jarige Mills heeft namelijk in april naar buiten gebracht dat hij terminale kanker heeft, geconstateerd net na het afronden van de opnames van deze cd. Vreemd genoeg was de titel van zijn vorige album ‘Over My Dead Body’…

Onbevooroordeeld naar deze plaat luisteren valt dan ook niet mee, gezien bovenstaand treurige nieuws. De tegenwoordig in Noorwegen residerende Tony Mills heeft een lekker herkenbare en prettig in het gehoor liggende hoge stem. De nummers zijn mede-gepend door zijn huidige gitarist Tommy Denander (bekend van ontelbare projecten, maar onder meer van Alice Cooper, House of Lords en zelfs Michael Jackson), Peter Newdeck (Midnite City) en Patrick McKenna (oud Shy-collega). Zoals helaas gebruikelijk in het genre, wordt er nogal braaf binnen de AOR-lijntjes gekleurd. Dus nummers van circa 4 minuten volgens het couplet-refrein-couplet-refrein-solo-refrein schemaatje. Er is dan ook weinig progressiefs of verrassends te horen op ‘Beyond the Law’. Veel risico neemt Mills niet, maar het klinkt wél lekker in den oren, met dank aan Denander. 

Opener ‘The Westside’ heeft een lekkere riff en iets te aanwezig ondersteunend toetsenwerk. Stevig nummer, althans, voor een plaat als deze. Een mooi refrein maakt het nummer, samen met een smaakvolle solo, af. De titelsong past in het catchy House of Lords straatje, dat zal de schrijvershand van Denander zijn. Het daaropvolgende ‘Running Guns’ klinkt als een Journey leftover, ook qua zang zowaar. ‘FBI’ is een vlotte rocker, gebaseerd op een lekkere riff. Met ‘Black Sedan’ en ‘We Sold Your City’ hebben we twee midtempo nummers volgens het boekje, al heeft de laatste het lekkerste refrein én gitaarsolo. De getalenteerde Denander kan wel spelen. De eerste ballad ‘Bonnie’s Farewell’ wordt opgesierd (dan wel ontsierd, je moet er van houden namelijk) door een nogal aanwezige saxofoon. Helaas hier geen House of Lords niveau, daarvoor is het nummer iets te traag voortkabbelend en Mills is nou eenmaal geen James Christian. Voorlaatste ‘Code of Silence’ is weer zo’n heerlijk meezingbare song, mooi opgebouwd en met smaakvol gitaarwerk. Afsluiter ‘Gunfire’ is zoals de songtitel al weggeeft, lekker snel en puntig.

‘Beyond the Law’ is een goed AOR-classic rock album, echter zonder iets toe te voegen aan het nogal platgetreden genre. Songwriting en spel volgens het boekje dus. Daar kan de ervaren gitarist Tommy Denander het verschil ook niet maken. Ik vraag me af of Tony Mills meer risico had genomen als hij dit album ná zijn diagnose op had genomen. Nu is het toch iets teveel doorsnee voor een laatste album van deze zanger. Tal van bands doen hetzelfde, maar toch net wat beter. Denk aan een Night Ranger, Journey, H.E.A.T., Bonfire of Dare. Veel potten zal dit album dus niet gaan breken, zeker nu Mills dit niet live kan promoten. Ik wens de goede man heel veel sterkte in zijn laatste dagen.  (75 /100 – Battlegod Productions)

TRACKLIST

1. The Westside (4:12)
2. Beyond The Law (4:05)
3. Running Guns (4:39)
4. F.B.I. (4:17)
5. Black Sedan (4:12)
6. We Sold Your City (4:00)
7. Crackin’ Foxy (3:40)
8. Bonnie’s Farewell (5:21)
9. Code Of Silence (3:44)
10. Gunfire (3:51)

LINE-UP

Tony Mills – Vocals
Tommy Denander – Guitars and Keys
Pete Newdeck – Drums and Backing vocals
Patrick McKenna – Piano
Linda Mills – Bass Guitar
Toine Vanderlinden – Bass Guitar
Josh ‘ Tabbie’ Williams – Bass Guitar
Tony Forsythe – Bass Guitar
Chris Aldridge – Saxophone

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ