Lords of Black geeft overtuigend optreden in de Boerderij

Facebookrssmail

Lords of Black is een power metal band uit Spanje. Bands uit die regionen hebben vaak moeite om door te breken. Lords of Black kreeg vorig jaar echter een enorme boost omdat zanger Ronnie Romero vorig jaar ook de nieuwe frontman van Ritchie Blackmore’s Rainbow werd. Voormalig Deep Purple gitarist Ritchie Blackmore besloot om na 20 jaar weer eens een paar hardrock concerten te doen en liet zijn oog vallen op Romero. Bij deze drie concerten in Duitsland en Engeland viel Romero vooral op dankzij zijn stemgeluid dat grote overeenkomsten vertoont met dat van de originele Rainbow zanger Ronnie James Dio. Lords of Black kwam mede hierdoor op de radar bij veel hardrockfans. In september was de band als voorprogramma van Axel Rudi Pell al te zien in Weert. Daar bleken al meerdere fans speciaal voor Lords of Black naar de Bosuil te zijn gekomen. Deze maand doen de Spaanse power metal band een eigen Europese tournee met twee concerten in Nederland. Op vrijdagavond 2 december stonden ze in de Boerderij in Zoetermeer, gevolgd door een optreden in Manifesto in Hoorn een dag later.

Lords of Black werd in 2013 opgericht door twee ex-Saratoga leden, gitarist Tony Hernando en drummer Andy C. In de uit Chili afkomstige Ronnie Romero vonden ze hun frontman. In 2014 brachten ze hun debuutalbum ‘Lords of Black’ uit. Eerder dit jaar was de opvolger ‘Lords of Black II’ daar. Op dit laatste album is bassist Víctor Durán er niet meer bij. Hij werd vervangen door Javier Garcia, ook al kwam deze pas nadat het tweede album was afgerond bij de band. Tony Hernando is ook verantwoordelijk voor alle baspartijen op deze laatste CD.

In Zoetermeer mag de Deense metalband Savage Machine de avond openen. Savage Machine bestaat pas twee jaar en tot dusver bracht de band alleen de EP ‘Through The Iron Forest’ uit. Ze speelden zelfs al op het grote Wacken Festival in Duitsland. Het vijftal speelt old school metal en heeft in het verleden duidelijk veel geluisterd naar Iron Maiden en Judas Priest. Toch is dat geen nadeel. De band laat in het dikke half uur dat ze op het podium staan genoeg zien om de aandacht vast te houden. Als voorprogramma doen ze het vanavond prima.

Lords of Black mag dan in de lift zitten. Ze weten de Boerderij niet vol te krijgen. Meer dan een halfvolle zaal wordt het niet vanavond. Aangezien een grootheid als Iron Maiden bassist Steve Harris eerder deze week ook niet veel meer fans naar deze zaal wist te lokken is dat ook niet opzienbarend. Bezoekers van het concert van Steve Harris zijn band British Lion van afgelopen dinsdag mogen vanavond op vertoon van hun ticket gratis naar binnen. Zelfs dat zorgt niet voor een volle bak. Toch hebben de thuisblijvers ongelijk. Lords of Black is één van de nieuwkomers aan het metalfront die zich positief weten te onderscheiden. Met een goede mix van nummers van hun beide albums zet de band ook vanavond een uitstekende set neer. Met ‘Merciless’, ‘Nothing Left to Fear’ en ‘Everything You’re Not’ komt de band goed uit de startblokken. Het publiek kijkt aanvankelijk de kat eerst nog een beetje uit de boom. Ronnie Romero weet gaandeweg het vuurtje echter goed aan te wakkeren. Zo wordt het publiek steeds enthousiaster. Dat heeft ook uitwerking op de Lords of Black die zichtbaar genieten.

Gitarist Tony Hernando strooit continue met vette riffs en heeft het shredden ook goed onder de knie. Andy C gaat ouderwets op zijn dubbele bassdrums te keer en bassist Javier Garcia met zijn rood geverfde sik is een prima snarenplukker die bovendien met zijn grimassen het publiek vermaakt. En dan is daar natuurlijk Ronnie Romero. Hij wordt niet voor niets een kruising tussen Ronnie James Dio en Freddie Mercury genoemd. Met zijn geweldige strot weet hij iedereen vanavond geheel te overtuigen. De snelle power metal staat als een huis en dat laten deze Lords ook horen in het tweeluik ‘The Art of Illusions’ dat is opgesplitst in ‘Smoke and Mirrors’ en ‘The Man From Beyond’. Tegen het eind van de set zetten de heren nog een tandje bij als ze het nummer waar de band naar is genoemd spelen. Het mooie ‘Cry No More’ wordt opgedragen aan Phil Lynott. Het nummer gaat ook over de in 1986 overleden Thin Lizzy frontman. Met het ijzersterke snelle ‘Shadows of War’ besluiten ze de set.

Het duurt niet lang voordat het viertal terugkeert op het podium voor een reeks toegiften. Het vuurtje wordt nog maar eens flink opgestookt en als dan nummers die bekend zijn van Ronnie James Dio worden gedaan gaat de zaal helemaal los. Met Dio’s ‘We Rock’ en Rainbow’s ‘Kill The King’ wordt het kookpunt bereikt van een geweldig optreden.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ