Inire – Cauchemar

Facebookrssmail

inire-cauchemar-2016Southern metal is een genre wat doet denken aan hitte, luchtvochtigheid en een zekere broeierige agressie die daar bij los komt. Of een band uit Quebec in Canada dit ook kan brengen is dus de grote vraag. In 2009 brachten de heren van Inire het album ‘Born the Wicked, the Fallen, the Damned’ uit, waarmee ze in Canada al de nodige aandacht kregen. Ze speelden onder andere op Amnesia fest. Nu anno 2016 komen ze met hun tweede album ‘Chaucemar’ en wordt het tijd de aandacht van de rest van de wereld te trekken.

Na ‘Avidya’ is ‘Wide Awake’ de echte opener van het album. Direct valt zanger Andre Versailles op, met zijn zeer toffe en agressieve vocalen. Ook de gitaarriffs van de heren John la Femme en Dim Gervais zijn dreigend en meeslepend. Dit vraagt om meer. De lijn wordt gelukkig doorgezet in ‘Next of Kin”. Hier treed bassist Fred Simard meer op de voorgrond en dat is niet geheel onverdienstelijk. Met strak drumwerk en toffe tempowisselingen weet ook drummer Chris Bonavia goede indruk te maken. In het nummer ‘Endless’ en ‘Far From Anything’ zijn het ook het subtiele drumwerk en het meer technisch bassen wat in de breaks voor een unieke sound zorgt die in combinatie met de clean vocals van zanger Andre Versailles doen denken aan Tool. Hiermee laat de band zien zich niet op een enkel genre te richten en meer te kunnen. Dit doen ze ook in nummers als ‘Hell Is Us’ en ‘Let It Die’ waarbij er duidelijk hardcore invloeden te horen zijn. De nummers zijn meer up tempo. De gitaarsolo’s zijn rauw net als de zang.

Het nummer ‘Burn’ opent dreigend. Het knalt erin met een goede brul van zanger Andre Versailles. Het nummer kent een goede groove en ook hier zijn weer hardcore invloeden hoorbaar. Tevens kent het een hoog participatie gehalte voor het publiek door het catchy refrein. De gitaarsolo’s zijn wederom weer heerlijk ruw en zeker tof te noemen. De dreigende opening komt ook terug in ‘Cauchemar’ hier treed drummer Chris Bonavia lekker op de voorgrond en wordt er goed gevarieerd in tempo in samenspel met toffe baslijnen. In de break is er zelfs sprake van een korte drumsolo, die vervolgens wordt aangevuld door een goede uithaal van de zanger en toffe solerende gitaren. De afsluiter is ‘Just A Halo Away’, met een duidelijk southern metal geluid doet dit nummer even aan Pantera denken. Het nummer daagt uit, met toffe breaks, tempowisselingen en solerende gitaren. Ook betreffende vocalen stelt het niet teleur en gebeurt er van alles. Men eindigt zeer tof in een a capella vorm en sluit daarmee een fantastisch album af.

Inire weet die zwoele sfeer uit het zuiden goed neer te zetten, ook al komen ze uit het koude noorden. Daarnaast gebruiken ze ook invloeden uit andere genres waardoor ‘Cauchemar’ een uitdagend en spannend album is geworden dat geen moment verveelt. Het is een aanrader voor een ieder die van een stevige gitaar houd in combinatie met een vette groove, een absolute must have!

(9/10, Independent)

Tracklist:
• Avidya
• Wide Awake
• Next of Kin
• Endless
• Crash
• Hell Is Us
• Far From Anything
• Let It Die
• Lord of The Flies
• Burn
• Into The Labyrinth
• Cauchemar
• Just a Halo Away

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ