Amberian Dawn viert hun tienjarig bestaan in het Patronaat

Facebookrssmail

Amberian Dawn komt uit Finland en begeeft zich op het pad van de symfonische, melodieuze fantasie metal. De vergelijking met Nightwish is dan ook al snel gemaakt. Al staat Amberian Dawn wel een paar treden lager op de ladder dan hun beroemde landgenoten waarbij onze eigen Floor Jansen sinds enkele jaren de frontvrouw is. Amberian Dawn bestaat inmiddels tien jaar en daarom geeft de band tien concerten in Europa onder de noemer “The 10th Anniversary Tour”. Vanavond is het alweer het afsluitende concert van deze korte tournee die negen dagen geleden begon. De band was te zien in Engeland, België, Duitsland, Zwitserland en als laatste is Nederland aan de beurt.

Voor de deuren van het Patronaat is het behoorlijk druk. De meesten mensen staan echter te wachten tot de deur van de grote zaal open gaat waar Paskal Jakobsen met BLØF voor een volle bak zullen zorgen. In de kleine zaal is dat bij lange na niet het geval. Amberian Dawn weet amper honderd fans naar Haarlem te lokken. Die zullen echter wel een puike show te zien krijgen.

Eerst mag Crimson Sun de avond openen. Ook deze band komt uit Finland. Ze kennen hun oorsprong al vijftien jaar geleden en hebben flink wat bezettingswijzigingen ondergaan in de loop der jaren. Ondanks dat ze al zo lang bestaan brachten ze pas in 2015 hun debuut album met de titel ‘Towards The Light’ uit. Daarvoor was de band niet verder gekomen dan demo’s, een internet release en een EP. Het Finse vijftal met Sini Seppälä de zangeres weet in een half uurtje tijd met het nodige enthousiasme een aardige indruk achter te laten.

Diabulus in Musica komt uit Spanje en bestaat net als de hoofd act ook tien jaar. Enkele maanden geleden brachten ze hun vierde album ‘Dirge for the Archons’ uit. Ze spelen epische symfonische metal die veel weg heeft van Epica. Zangeres Zuberoa Aznárez heeft een klassiek geschoolde stem en is duidelijk de blikvanger van de band. Toetsenist Gorka Elso heeft een flink aandeel in het groepsgeluid en vestigt zo ook een deel van de aandacht op zich. Het geluid is af en toe een beetje iel, mogelijk omdat ze optreden zonder bassist. De band uit Spanje krijgt twee maal zo veel speeltijd als Crimson Sun en staat zodoende bijna een volledig uur op het podium waarbij opvalt dat veel instrumentale en (achtergrond)zangpartijen van een tape komt.

Amberian Dawn laat snel horen en zien dat zij een stuk verder zijn dan beide support acts. Zangeres Päivi Virkkunen, beter bekend onder haar artiestennaam Capri weet het vuur goed aan te wakkeren. Capri heeft een stem die dichter bij popmuziek aansluit en daarmee is de muziek van Amberian Dawn een stuk toegankelijker geworden dan in de periode waarin de vertrokken sopraan Heidi Parviainen nog achter de microfoon stond. Bovendien heeft Capri een uitstekende mimiek en geweldige uitstraling en enthousiasme. Het kan niet anders dan dat zoiets snel overslaat op het publiek. En dat is op deze zondagavond dan ook het geval in Haarlem.

De Finnen hebben zes studio albums uitgebracht als we ‘Re-Evolution’ met opnieuw opgenomen oud materiaal even buiten beschouwing laten. Al die albums hebben een aandeel in de show vandaag. De meeste nummers komen van de laatste cd ‘Innuendo’ dat eind 2015 uitkwam. Amberian Dawn is deze laatste show van hun tour uitstekend op dreef en vieren hun tienjarige bestaan op een uitbundige manier. Als de band drie toegiften heeft gegeven worden de bandleden van Crimson Sun en Diabulus in Musica ook nog even op het podium gehaald zodat er een afsluitende groepsfoto als laatste wapenfeit van de tournee kan worden gemaakt.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ