Textures blijft imponeren op afscheidstournee in Cultuurpodium Boerderij

Facebookrssmail

Na een succesvolle tour door India staat Textures op op 3 november in Cultuurpodium Boerderij de band heeft aangekondigd ermee op te houden, maar dit doen ze niet voordat ze waardig afscheid hebben genomen van de fans. Dit is precies wat de band gaat doen met de ‘A Farewell To Textures: Last Miles To The Moon Tour’.
De eerste van drie optredens van de Nederlandse metalband Textures. 
Met deze tour worden drie Nederlandse podia aangedaan. 3 november in cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer waarna de band een dag later, op 4 november in De Helling te Utrecht zal spelen. Vervolgens trekt Textures Europa in om de tour te vervolgen. De afsluiting van de tour vindt plaats in 013 te Tilburg op 2 december.

Extremities is een jonge  progressieve groove metal band uit Eindhoven, opgericht in 2015. Invloeden zijn o.a. Textures en Monuments. Vandaag zijn zij het startende voorprogramma van hun helden; Textures. 
Deze band won in 2016 ‘The Metal Battle’ en brachten hun eerste EP ‘Rakshasa’ uit. in 2018 stonden zij op de talent stage van Baroeg open Air. De nummers zijn dynamisch met een combinatie van stevige gitaar partijen, melodieën en opzwepende vocalen. De opener van de avond: ‘Collosos’, het eerste nummer van het in januari uitgebrachte album ‘Gaia’. Het eerste volwaardige album van de progressieve metal band. Van dit nieuwe album spelen ze vanavond ‘Reanimate’, ‘Circular Motions’ en ‘Emissary’ dat rauw melodieus en veelbelovend is. Zeker de moeite van het luisteren meer dan waard. Thimo Fransen (zang), David Luiten en Maarten Stoelhorst (gitaar), Pim Goverde (drum) en Bart Merkus (bas) zetten een puike show neer.

Exivious klinkt als geen ander en brengt een mix van fusion met metal invloeden, basloops, complexe gitaar partijen progressieve metal. Ieder nummer klinkt alsof het een bandjam betreft dat constant improviseert. Het eerste album van de band met dezelfde naam als de band ‘Exivious’ stamt uit 2009. In november 2013 ziet het tweede album het levenslicht ‘Liminal’ beide albums zijn instrumentaal. Exivious is afwijkend op deze avond. De vergelijking met Liquid Tension (rock/fusion project van Mike Portnoy), ligt voor de hand. Exivious doet haar ding, heeft weinig interactie met het publiek. Het hall, het voorstellen van de band en dat de band deze tour gebruikt om evenals Textures er mee op te houden zijn wel zo’n beetje de enige worden. Dat doet verder niks af aan het feit dat Exivious een toffe show neer zet, waarbij de bas in deze een constante factor is. Concentratie! Daar draait het bij de band om. Wel gezegd een beetje emotieloos worden de nummers gespeeld, maar liggen goed in het gehoor.

Na 16 jaar en 5 studio albums komt er een einde aan het tijdperk van Textures. In 2003 brachten zij hun debuut album uit, ‘Polars’. Na twee jaar komt het vervolg  album uit op 17 april 2006: ‘Drawing Circles’. Ter ondersteuning van dit album wordt er in 2006 en 2007 door Europa getoerd, met bands als Arch Enemy, ‘Phenotype’ het laatste album stamt uit 2016.

Tijd voor het afscheid nemende Textures. 
Opener ‘Surreal state of  Enlightenment’, ‘Regenesis’, beide van het in 2006 uitgebrachte tweede album ‘Drawing Circles’, brengen stijve, strakke herhalende riffs en afwisselende toonsoorten. De overweldigende stem van Daniël stuurt de eerste tien minuten de band naar grote hoogte. 
’Old day’s born new’ van het ‘Silhouettes’ album volgt, zonder iets van kracht in te boeten laat de band horen waarom zij tot de top van de metal scene behoren. ‘Reaching Home’ is een meer ingetogen nummer dat de randjes van de progressieve rock aantikt. Nu is ook te horen dat Daniël ook vocaal, buiten het rauwe grunten om, bezit over een krachtige heldere stem. 
De gitaar riffs van Joe Tal en Bart Hennephof domineren de Boerderij en worden door het publiek geabsorbeerd! De eerste moshpit’s vinden plaats voor het podium.
 ‘Shaping a Singel Grain of Sand’ en ‘New Horizons’ van het laatste wapenfeit ‘Phenotype’ uit 2016 komen voorbij. Er is gekozen voor een breed scala aan nummers van de afgelopen 15 jaar. Rustig aan doen is deze avond niet aan de orde, hoewel Uri Dijk er voor zorgt met het heerlijke in het gehoor liggend ‘Z Man’ dat er een klein rustpunt is in de set.

Daarop naadloos aansluitend ‘Timeless’. De zaal beweegt mee… headbangend de ‘horns’ gaan omhoog. De gitaristen Joe Tal en Bart Hennephof zijn hier luidt, strak en eindeloos inventief, geen noot klinkt hetzelfde en dus blijf je ademloos luisteren.
De afsluiting nadert, ‘Awake’ acoustische ingezet door Joe op de Spaanse gitaar en wordt bijgestaan door wapenbroeder Daniel met zijn imponerende stem geluid, het begint rustig en akoestisch daarna vult de imponerende stem van Daniel de zaal. Rustig afsluiten? No way! Naadloos volgt ‘Lament of an Icarus’, nog even vol gas toewerkend  naar een waardig afscheid van één van Nederlandse beste progressieve metalbands Textures. Die met een samenvatting van nummers van het nieuwe album ‘Phenotype’ en oudere albums ‘Dualism’, ‘Silhouettes’ en niet vergeten het debuut album ‘Polars’ het publiek tevreden huiswaarts laat gaan.

Setlist:
Surreal State of Enlightenment
Regenesis
Old Days Born Anew
Storm Warning
Reaching home
New Horizons
Shaping a Singel Grain of Sand
Messengers
Helmets/Polars
Swandive
Z Man
Timless
One Eye For a Thousand
Stream of Consciousness
Singularity

Encore:
Awake
Laments of an Icarus

Foto’s (C) Johan Sonneveld

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ