Gorgoroth in juiste vorm in het Leidse Gebr. de Nobel

Facebookrssmail

Donderdag 9 maart was de black metal band Gorgoroth te gast in het Leidse Gebr. de Nobel. De band is bezig met een tour door Europa en doet maar liefst 4 shows in Nederland. Na de show op Netherlands Deathfest werd Utrecht aangedaan en de laatste show van vier vindt plaats in Poppodium Iduna Drachten. Een ware “overkill” van shows waarbij men zich serieus kan afvragen waar de booker mee bezig is. Gorgoroth neemt op deze tour drie bands mee te weten: Earth Rot, Incite en Melechesh.

Om half zeven gaan de deuren van Gebr. de Nobel open en een half uur later trapt het Australische Earth Rot af. De band is opgericht in 2013 en de heren hebben inmiddels twee EP’s en twee CD’s uitgebracht, allen in eigen beheer. Het laatste album, ‘Renascentia’, verscheen eerder deze maand. De mannen uit Perth brengen blackened death metal waarbij aangetekend dient te worden dat de band met het nieuwere werk veel sterker voor de dag komt dan met het eerder uitgebrachte materiaal. Nummers als bijvoorbeeld de eerste single ‘Waves of the Blackest Mire’ staan als een huis. Zanger / bassist Jared Bridgeman heeft een goede interactie met het publiek. Jammerlijk is dat de band, vanwege het vroege tijdstip, de show speelt voor een 50 tal bezoekers. Al met al een leuke opwarmer.

Incite uit het Amerikaanse Arizona mag zich verheugen op een iets vollere zaal. De band is opgericht in 2004 en heeft vorig jaar de vierde plaat, ‘Oppression’, uitgebracht. De band brengt een mix van thrash en death metal met een lekkere groove. Frontman en zanger Richie Cavalera (stiefzoon van Max Cavalera) toont zich als een zeer bewegelijke en amicale frontman, sleurt continu over het podium en zoekt nadrukkelijk contact met het publiek. Incite opent de set met het nummer ‘No Remorse’ van de nieuwe plaat en wisselt keurig ouder werk met nieuwer werk af. Snellere nummers als ‘Aftermath’ tot meer groovende nummers als ‘Stagnant’ waarbij de imposant ogende bassist Christopher “El” een belangrijke rol speelt volgen. Incite is een leuke verrassing op deze avond en speelt een strakke set die afgesloten wordt met “The Slaughter’

Het van oorsprong Israëlische Melechesh is opgericht in 1995. De band rond frontman Melechesh Ashmedi opereert tegenwoordig vanuit Amsterdam en heeft ook een tweetal Nederlanders in dienst. De band heeft zes albums uitgebracht, het laatste, Enki’, verscheen in 2015. Laat er geen misverstand over bestaan, de man waar het hierom gaat is Ashmedi. Ashmedi heeft sterke muzikanten om zich heen verzameld maar laat er op het podium geen misverstand over bestaan dat hij “de man” is. Melechesh opent de set met ‘The Pendulum Speaks’ en ‘Tempest Temper Enlil Enraged’ van het meest recente album waarna ouder materiaal gespeeld wordt. Hoogtepuntje is het nummer ‘Triangular Tattvic Fire’ van het ‘Sphynx’ album waarna afgesloten wordt met ‘Rebirth of the Nemesis’. Melechesh zet een lekkere show neer. Minpuntje is dat het wel erg opviel dat er het één en ander meeliep op de achtergrond, zoals overduidelijk werd met sommige achtergrond vocalen.

Nadat Infernus uit de band werd gezet door Gaahl en King ov Hell ging eerstgenoemde door met Gorgoroth terwijl Gaahl en King ov Hell na de verloren rechtszaak God Seed oprichtte. Fans van het eerste uur zullen deze line-up blijven zien als de betere. Inmiddels doet Taake zanger Hoest zijn best om Gaahl te doen vergeten en wanneer meneer enigszins nuchter op het podium verschijnt (op het komt Netherlands Deathfest was dit niet het geval) hij een heel eind. De zaal is inmiddels redelijk gevuld wanneer de Noren het podium betreden en opener ‘Bergtrollets hevn’ inzetten. De podium presentatie is top verzorgd met de traditionele corpse paint en de lange spikes, zanger Hoest lijkt de juiste vorm te hebben hervonden. De mannen knallen door met nummers als ‘Aneuthanasia’ en ‘Prayer’ en het publiek geniet zichtbaar van de show die de heren neerzetten. Natuurlijk mag een nummer als ‘Destroyer’ niet ontbreken in de set en dat doet het dan ook niet. Gorgoroth sluit af met de cover ‘Unchain My Heart!!!’. Gorgoroth brengt een goede show naar Leiden. Opvallend is dat de Leidse black metal scene deze avond grotendeels thuis bleef, black metal is hip en Gorgoroth misschien wel te mainstream.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ