Blackberry Smoke: ‘Plays The Whole Place Down’

Facebookrssmail

In maart 2014 stonden de heren uit Atlanta op het podium van de met 150 Tukkers, Achterhoekers en een paar verdwaalde Westerlingen gevulde Winston Kingdom Club in Amsterdam. De populariteit van de band was echter al dusdanig groot dat het veel te kleine podium volledig uit zijn voegen barstte. Na dit optreden volgden o.a. de oude zaal van de Melkweg, Paradiso en in 2016 zelfs op Werchter in België en Roots In The Park in Utrecht. Vanaf zeven maart is de band in Europa te vinden voor de ‘Like An Arrow’ toer na aanleiding van dit uitgekomen album. Woensdag 22 maart, drie jaar na het memorabele eerste optreden in de Winston Kingdom Club, staan de cowboyrockers in de Max van de Melkweg dat nog net geen predicaat uitverkocht krijgt.

Biters

Bij de Melkweg aangekomen is de wachtrij gigantisch en ook vandaag zijn de dialecten om mij heen weer talrijk. De aanwezigheid van de harde kern is een fijne opmaat voor een avondje countryrock. Voor Blackberry Smoke het podium betreedt krijg het publiek nog iets mee van de glamrockband Biters. Deze heren bevinden zich in het genre van bijvoorbeeld ‘The Darkness’ en zijn een prima opwarmer. Helaas blijken ze nogal ver af te staan van de country en southern rock waar iedereen voor komt.

Biters

Blackberry Smoke

Exact volgens het vooraf aangegeven tijdschema zien we enkele donkere schimmen het podium op komen. Wat rest is inpluggen en spelen. Direct daarna knalt de band de opener ‘Fire In The Hole’ de zaal in en worden de heren met gejuich ontvangen. Al bij het tweede nummer staat een derde van de aanwezigen uit volle borst mee te brullen. Blackberry Smoke mag dan met de ‘Like An Arrow’-toer bezig zijn maar aan de opening van het concert is dit niet op te maken. Na nog twee oude songs heeft de besmetting van vooraan zich al langzaam uitgebreid naar achteren, verder de zaal in. Zanger en gitarist Charlie Starr is vooral met zijn mimiek en energie op het podium in contact met zijn publiek. Met Paul Jackson samen neemt hij het voortouw om de aanwezigen mee te nemen in Blackberry Smoke sferen.


Als ‘Let It Burn’ voorbij komt staat de Max spreekwoordelijk allang in brand. Slechts de hevigheid van de vlammen kent een afwisseling in hoogte. Als bij het meeslepende ‘Sleeping Dogs’ het vuur even iets rustiger lijkt wordt er toch voluit meegebruld met:

“Make no mistake let there be no doubt.
Paint me in the corner I’ll fight my way out.
The more I love a story brother this is it.
I’ll be all over you, like stick on shit.”

Charlie Starr pakt het moment om de vlammen weer eens hoog te doen uitslaan als hij roept dat er hier in de zaal betere fans zijn dan in Duitsland. Het vervolg met ‘Up In Smoke’ laat zich raden. Inmiddels blijkt de hele zaal besmet en houdt het meebrullen niet meer op. Ook het akoestische ingezette ‘Ain’t Got the Blues’ brengt de stilte niet meer terug. Melkweg de Max is definitief neergehaald door de countryrockers uit Altanta, Georgia.

Best of the tour

Als zanger Charlie Starr dit na de grote kraker ‘One Horse Town’ bevestigt krijgt en “Best of the tour” brult heeft Blackberry Smoke ongetwijfeld weer aan uitbreiding gedaan van fans in de Hollandse chapter. Als afsluiter horen we ‘Like An Arrow’ van het gelijknamige nieuwe album en de gelijknamige Europese toer die nog maar liefst tot en met 8 april zal duren.

Maar eerst hebben we hier in Amsterdam natuurlijk nog de toegift want de fanschare geeft duidelijk te kennen nog geen genoegen te nemen met een te vroege aftocht. Natuurlijk komen de heren nog een keer het podium op om een fantastische avond waardig af te sluiten en een waardige einde krijgt de Melkweg. Na ruim een uur en drie kwartier countryrock komen we via een lange jam met enkele Led Zepplin riffs in het laatste ‘Ain’t Much Left of Me’ aan een abrupt einde als de DJ zijn muziek door de boxen mag laten knallen. De Melkweg zaal laat na afloop een plat gespeelde indruk achter.

Foto’s (c) Armelle van Helden

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ