Rotterdamse Dool dwaalt niet

Facebookrssmail

Het weer was er misschien niet naar, maar in het Utrechtse DB’s heerste het donker dat je bij december verwacht, een donker dat paste bij de bands die zaterdagavond op het programma stonden: Holy en Dool.

Holy is een Rotterdamse doom rockband bestaande uit zangeres Mona Nafissi, gitaristen Maurice Trouwborst en Mark Kemner, drummer Tycho van der Meulen en bassist Sander Leeflang. Verder is er nog niet veel bekend van deze band, wat ook niet zo gek is, als het je tweede live-optreden is. De breekbare stem van Mona kwam goed tot zijn recht bij de donkere liedjes als ‘Holy’ en ‘BaderAnn’. Naast gitarist bij Holy is Maurice producent van de clip van debuutsingel ‘Oweynagat’ van Dool, de hoofact.

SR4A9718_Holy

De Rotterdamse Ryanne van Dorst (aka Elle Bandita) ging van Ik Elle Bandita naar frontvrouw van De band Dool. Naast Ryanne bestaat Dool uit leden van The Devil’s Blood (drummer Micha Haring en bassist Job van de Zande) en de gitaristen Reinier Vermeulen en Nick Polak. Dool omschrijft zichzelf als dwalend (of dolend!) door schemerige straten om zo uit te komen in de wildernis. Muzikaal vertaalt dit zich in dark rock, psychedelische metal en gothic pop. Invloeden van bands als Sisters of Mercy en Sonic Youth zijn hoorbaar. Het album komt pas in het voorjaar van 2016 uit, maar gelukkig mochten wij een aantal nog niet verschenen nummers al live horen. Vier live-optredens in 2015, waarvan dit het derde was.

SR4A9769_Dool

Aftrappen met ‘Vantablack’ (het zwartste zwart ooit) was een goede keuze. De sfeer van de avond was meteen duidelijk: donkerzwarte muziek met ruimte voor lange gitaarpartijen, strak samenspel en dito geregisseerde bewegingen.

Het nummer ‘Oweynagat’ (wat in Ierland ook wel de ‘Cave of Cats’ genoemd wordt) is een 7-minuten-durend nummer, dat zo goed klonk en technisch zo strak in elkaar zit, dat de eerste keer horen meteen raak was: verkocht! Dit nummer is het enige dat op internet te beluisteren is, maar live was het nog tien keer beter en super-strak. Dat strakke is wat de gehele show van Dool kenmerkte. Dat en de typisch Rotterdamse non-bullshit teksten van Ryanne tussen de nummers door: “Superbeleefde stilte, beetje ongemakkelijk dit”, “We komen uit Rotterdam en zijn Dool” en “Het album is nog niet af, wel hebben wel t-shirts bij ons. Koop deze, dan kunnen we morgen boodschappen doen.” ‘You get what you hear!’, en dat is precies de kracht van Dool! ‘The Alpha’ van het uit 2014 afkomstige derde studioalbum ‘Elle Bandita’ van Elle Bandita duurt niet minder dan 6 minuten, en was een perfecte afsluiter van een evenzo mooie (zwarte) avond in dB’s.

Foto’s (c) Armelle van Helden, RockMuZine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ