Flotsam and Jetsam zet Baroeg op zijn kop

Facebookrssmail

Op zondag 2 april heeft Baroeg Rotterdam weer een middag matinee gepland. Het succesvolle concept, vroeg starten en op tijd eindigen, zorgt voor een gezonde publieke belangstelling en dat komt de sfeer weer ten goede. Op de tweede april zijn er drie bands geprogrammeerd waarvan de Amerikaanse thrash legende Flotsam and Jetsam de headliner is. Openers van de middag zijn het Zutphense Izegrim en de Nederlands / Duitse formatie van Dew Scented.

Om 15:00 worden de deuren van Baroeg geopend en om klokslag 16:00 klinkt het nummer ‘White Walls’ door de speakers. Het death metal gezelschap van Izegrim begint de set met de eerste single van het vorig jaar verschenen album The ‘Ferryman’s End’. Izegrim speelt een lekkere gevarieerde set met “oude” nummers als ‘Deathstrip’ en ‘The Legion’ en nieuw materiaal als ‘Endless Desire’ en absolute kraker ‘Reclaim My Identity’. Wat opvalt is dat de band een ongelofelijk spel plezier uitstraalt Gitaristen Jeroen en Bart spelen met een brede lach de nummers en zangeres / bassiste Marloes geeft aan na 11 tourdagen nog steeds fris en fruitig te zijn. Het enthousiasme van de band slaat over op de mooi gevulde zaal en er wordt luid meegebruld met de afsluiters ‘Celebratory Gunfire’, met de lekkere gitaarsolo van Bart van Ginkel, en ‘Endless Strife’. Izegrim overtuigd eens te meer in Rotterdam.

De Nederlands / Duitse formatie van Dew Scented is de volgende band die de Rotterdammers mag vermaken. de band is opgericht in 1992 en heeft in 2015 de laatste langspeler ‘Intermination’ afgeleverd. Deze plaat kwam tot stand met maar liefst drie Nederlanders in de gelederen: gitarist Marvin Vriesde, bassist Joost van der Graaf en drummer Koen Herfst. Koen Herfst heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de Duitser Marc Dzierzon. Dew Scented opent met ‘On a Collision Course’ en onmiddellijk wordt duidelijk dat de band niet te klagen heeft omtrent de populariteit. Zanger Leif Jensen vraagt weliswaar om aandacht maar wordt door het publiek op zijn wenken bedient. Met nummers van het begin van deze eeuw als Cities of the Dead” tot het recentere werk komen voorbij. de volle zaal gaat los op Dew Scented, getuige een illegale crowdsurfer (wie anders dan Pim) en de vele headbangers in de overvolle zaal. Leif complimenteert bassist Joost, die overigens lekker op dreef is, nog even met zijn inbreng en dendert door met smaakmakers als ‘Ruptured Perpetually’ en ‘Thrown to the Lions’. Dew Scented zet een heerlijke show neer en is de ideale opmaat voor het hoofdprogramma.

Flotsam and Jetsam behoeft geen introductie, jong en oud kennen de klassieke albums ‘Doomsday for the Deceiver’ en ‘No Place for Disgrace’ uit het einde van de jaren ’80. Flotsam and Jetsam openen met het nummer ‘Seventh Seal’ van het laatste album uit 2016 maar schakelt daarna onmiddellijk door naar ouder materiaal. Duidelijk is dat het publiek in Baroeg niet echt zit te wachten op de nieuwe nummers maar dat het oude materiaal zingt een ieder luidkeels mee. Met nummer als ‘Dreams of Death’, ‘Hammerhead’ en ‘Desecrator’ krijgen zanger Eric A. Knutson en zijn kornuiten het Rotterdamse publiek enthousiast, dit is de Flots die de mensen willen horen. Natuurlijk komt ook het nieuwe album aanbod zoals de single ‘Iron Maiden’ en het nummer ‘Life Is a Mess’ maar de nadruk ligt duidelijk op het oude materiaal. de titelsongs van de genoemde klassiekers ontbreken niet: ‘No Place for Disgrace’, ‘Doomsday for the Deceiver’ gaan vooraf aan de kraker ‘I Live You Die’ en zorgen voor een waar metal feestje in Baroeg. Flotsam and Jetsam zet Baroeg op zijn kop en toont aan dat het nog niet afgeschreven mag worden, de inmiddels 52 jarige Eric A. Knutson toont nog geen echte verslapping en is goed bij stem. Flotsam and Jetsam besluiten een heerlijke dag met onvervalste metal.

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ