De bijna vergeten Klassieker: Picture – Diamond Dreamer

Facebookrssmail

Picture was de eerste echte Nederlandse Heavy Metal band en werd opgericht in 1979. De band heeft in hun begin jaren veel getourd en deed mooie voorprogramma’s van o.a. Saxon, Ted Nugent en AC/DC. De eerste twee albums van Picture waren ‘Picture 1’ (1980) en ‘Heavy Metal Ears’ (1981). De harde en vaste kern vanaf de oprichting van Picture is de ritmetandem Laurens Bakker (drums) en Rinus Vreugdenhil (bas). Door de jaren heen heeft de band verschillende zangers gehad (Ronald van Prooien, Bert Heerink en Pete Lovell) maar met het aantrekken van de uit Israël afkomstige Shmoulik Avigal haalde de manager van de band hun meest sterke zanger in huis die ze ooit gehad zouden hebben.

In 1982 ging de band de Wisseloord studio’s in Hilversum in om hun derde album ‘Diamond Dreamer’ op te nemen. Dit waren eigenlijk ook zo’n beetje de eerste repetities met Shmoulik als zanger. Zo snel ging het dus op dat moment met de band. (In veel andere landen is dit album uitgebracht onder de titel ‘Nighthunter’). Platenlabel Phonogram wilde de band naar een meer internationaal geluid tillen en zorgde ervoor dat producer Pete Hinton (bekend van een groot aantal Saxon albums als producer) naar Hilversum kwam om het derde album net dat kleine extra duwtje in de juiste richting te geven wat de band nodig zou hebben. En dat is hem gelukt kunnen we nu zeggen. Het is gewoon heerlijk om nu nog steeds na 35 jaar te kunnen genieten van een super productie en een erg solide geluid.. Vooral het basgeluid op dit album is fantastisch! En bedenk erbij dat dit alles in 1 weekend is gedaan en de zang van Shmoulik zelfs in 1 dag is opgenomen! Hoezo is een album maken duur? Hoe snel het allemaal de goede kant op ging met de band, zo snel ging het ook weer bergafwaarts helaas. Na een ruzie tussen Shmoulik en de manager van de band werd de zanger ontslagen en kon Picture weer van voor af aan beginnen.

‘Diamond Dreamer’ telt 10 nummers en op dit album laat de band horen dat ze mee konden gaan doen met de grote jongens zoals Kiss, Black Sabbath, Iron Maiden, Rainbow en anderen. De plaat opent met het nummer ‘Lady Lightning’ en dat nummer geeft perfect aan hoe de sfeer en sound van de rest van het album is. Krachtige zang van Shmoulik en een beukend en solide ritme van de nummers. Picture heeft op het album ‘Diamond Dreamer getekend voor het maken van 1 van de beste Nederlandse hardrock klassiekers en 1 van de mooiste rockballads middels ‘Message From Hell’ en ‘You’re Touching Me’. Toen was het ook nog helemaal “in” om je elpee af te sluiten met een ballad. In die periode van begin jaren ’80 deden meer bands dit.

Ik zeg er eerlijk bij dat je die tijd wel meegemaakt moet hebben om dit album 35 jaar na dato nog steeds goed te kunnen vinden maar toch adviseer ik wanneer je het echt niet kent om de plaat eens te beluisteren. Met dit derde album heeft de band hun tijdloze plaat gemaakt welke de tand des tijds zeer goed heeft doorstaan. Picture bestaat momenteel weer uit de originele bezetting uit 1979 aangevuld met tweede gitarist Appie de Gelder en tourt zich nog steeds een slag in de rondte vooral in het buitenland. Zo staat de band in juni dit jaar voor de tweede keer op het fameuze Sweden Rock Festival.

Picture anno 2017 is:
Jan Bechtum – gitaar
Laurens ‘Bakkie’ Bakker – drums
Rinus Vreugdenhil – basgitaar
Ronald van Prooien – zang
Appie de Gelder – gitaar

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ