Martyr en Blaze Baley zorgen voor een heavy metal feest in Leiden

Facebookrssmail

Blaze Baley heeft iets met Leiden en het Leidse publiek. De voormalige Iron Maiden zanger heeft in de afgelopen jaren verschillende keren Leiden aangedaan en staat op vrijdag 14 april wederom op het podium bij Gebr. de Nobel. Blaze Baley is met zijn begeleidingsband Absolva onderweg op zijn wereld tour en vanavond mogen de Utrechters van Martyr het bal openen in Leiden.

Het is niet eenvoudig om Martyr te ontlopen. Nadat het laatste album ‘You Are Next’ in 2016 verscheen is de band bijna dagelijkse kost op festivals en zijn de heren daarnaast met regelmaat te bewonderen als support voor grote (Saxon, 013 Tilburg) en minder grote namen. Gek genoeg is het de eerste keer dat Martyr in Gebr. de Nobel op het podium staat, dit naast een optreden in de jaren ’80 in de voorganger van Gebr. de Nobel, LVC. Martyr staat bekend om de energieke show die de band brengt en vanavond is daarop geen uitzondering. Vanaf de opening van de set, na het intro van gitarist Rick Bouwman en kindsterretje Johanna Kindt (wederom bijgestaan door Veronique) gaan de heren los met ‘Into the Darkest of All Realms’. Zanger Rop Van Haren, de exponent van een energieke Martyr show, is overal te vinden op het podium maar ook in de zaal. Rop maakt met regelmaat uitstapjes en zoekt de fans op en geeft even een handje en / of knuffel.

Het publiek reageert enthousiast op Rop en de lekkere heavy metal nummers die passeren. Met oude nummers als ‘Snow & Fire’ van de ‘Metal Torture’ demo en ‘Unborn Evil’ weet de band het publiek aan haar te binden. Nieuw materiaal wordt natuurlijk ook gespeeld met fijne nummers als ‘Infinity’ en ‘Monster’ waarbij Jeffrey Bryan Rijnsburger de rauwe vocalen voor zijn rekening neemt. Rop schenkt nog even de aandacht aan The Hague Heavy Metal Alliance door met Arian en Coenraedt 2/3 van het team (Henk bleef moederziel alleen achter in de zaal) op het podium uit te nodigen. Martyr besluit een waar heavy metal feestje met het nummer ‘Circle Of 8’ en is hiermee de ideale opwarmer voor Blaze en zijn kompanen.

Zoals vermeld, Blaze Baley heeft iets met Leiden en staat voor de derde keer in korte tijd op een Leids podium. Eerst was daar het optreden in rockcafe Lazarus en vorig jaar was de Gebr. de Nobel de plaats van handeling voor de bijna 54 jarige heavy metal veteraan. Blaze laat zich bijstaan door het gezelschap van Absolva en dat is een belangrijke keuze. De heren van Absolva zijn stuk voor stuk sterke muzikanten en weten de show te dragen. De set die de heren vanavond brengen is er een doorspekt met een stukje historie van de frontman. Zo krijgen we nummers voorgeschoteld uit Blaze zijn Iron Maiden periode met nummers als ‘Futureal’, ‘The Clansman’ en de heavy kraker ‘Man On The Edge’. Nummers die goed vallen in de mooi gevulde zaal en volop worden meegezongen door het publiek.

Ook het eigen werk en de nieuwe nummers van de laatste plaat ‘Endure and Survive (Infinite Entanglement Part II)’ vinden een luisterend oor in Leiden. Fijne nummers als ‘Blood’ en ‘Eating Lies’ worden duidelijk geapprecieerd. Blaze laat nog even weten bijzonder gecharmeerd te zijn van de Gebr. de Nobel en het Leidse publiek in bijzonder als intro naar het nummer ‘Calling You home’ en geeft een podium aan zijn muzikanten. Met een fijne gitaarsolo van Luke Appleton, een kort bas intermezzo van Karl Schramm en een puik stukje drumwerk van Martin McNee geven de heren hun instrumenten te beheersen en druipt daarnaast het spelplezier er vanaf. De jager Blaze besluit zijn set met de toegiften ‘Manhunt’ en ‘1000 Years’ en zorgt daarmee voor een vermakelijke afsluiting van een gezellige avond in het Leidse Gebr. de Nobel.

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ