Wormwood – Ghostlands: Wounds From A Bleeding Earth

Facebookrssmail

Wormwood is een vrij jonge band uit Zweden. Ze komen voort uit de krochten van Askfödd, een folk rock band uit Stockholm. De heren, Jothun, Borka en Rydsheim, begonnen eerst met zijn drieën als black’n roll band. Na de komst van Nine (vocals) en Nox (gitaar), beiden uit onder andere Wintersin, werden de eerste contouren van Wormwood zichtbaar. In 2015 kwam de eerste EP uit ‘The Void’, waarna het Nederlands Non Serviam Records er als de kippen bij was op Wormwood een deal aan te bieden voor een volledig album. En dat was helemaal niet zo’n slecht idee want Wormwood is best een goede band.

Het nieuwe album heet ‘Ghostlands: Wounds From A Bleeding Earth’. De stijl is best moeilijk om te omschrijven, maar het hangt ergens tussen black, pagan en folk metal in. Af en toe komen er zelf power metal stukken voorbij (‘The Windmill’). Het doet me soms ook wel denken aan The Covenant ten tijden van ‘Nexus Polaris’, gemixt met wat Amon Amarth en Ierse folk, maar dan met een black metal saus er overheen. Ik snap dat het verwarrend wordt maar als je het album gaat luisteren begrijp je wat ik bedoel.

Vaak als bands (te) veel stijlen mixen wordt het richtingloos en kan dat tegen ze gaan werken. Maar in het geval van Wormwood is dit zeker niet het geval. Als er agressie nodig is zetten ze black in, en voor de sfeer gebruiken ze synths of folkmuziek. Vanaf het zesde nummer van de plaat, ongeveer op de helft, wordt er een prachtig akoestisch intermezzo ingezet (‘Silverdimmans Atersken’), waar zeer sfeervol gezongen wordt door een mij onbekende dame. Het daarop volgende nummer, ‘Tidh ok Oedhe’, wordt de folkmuziek lekker dik aangezet met een strijkorkest (violen). Dit staat bijna haaks op het nummer ‘What We Lost in the Mist’, wat volledig losgaat met een blastbeat. Hier heeft de black metal duidelijk de overhand.

‘Ghostlands’ is een knappe plaat geworden. Als je geen black metal purist bent en niet teveel vast zit aan de gebruikelijk hokjes zou ik dit zeker een kans geven. Er wordt heel kundig gemusiceerd en gecomponeerd wat de verhalende songs van Wormwood extra sterk maken. Daarbij is de productie van Sven Widgren (Demonical, Diabolical) gedetailleerd en overtuigend. Verwen jezelf en ga dit luisteren.

(84/100, Non Servian)

Gjallarhornet
The Universe is Dying
Under Hennes Vingslag
Godless Serenade
Oceans
Silverdimmans Atersken
Tidh ok Ödhe
Beneath Ravens and Bones
The Windmill

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ