Belphegor verstoort de zondagrust in Gebr. de Nobel

Facebookrssmail

Op zondag 14 mei stond er weer een stevig metal programma op de rol in het Leidse Gebr. de Nobel. Het Oostenrijkse Belphegor komt op deze dag de zondagrust in Leiden verstoren en neemt de Zweedse death metal band Wombbath mee naar Leiden. Van vaderlandse bodem krijgen we de doomdeath band Dead End en de symfonische black metal band Misanthropia voorgeschoteld. Een programma waar de gemiddelde metal liefhebber wel iets mee kan.

Het is nog rustig wanneer de Brabantse doomdeath band Dead End het podium mag beklimmen. De band is oorspronkelijk opgericht in 1988 maar na het verschijnen van de EP ‘Wartime in Eden’ viel het doek. In 2014 werd de band nieuw leven ingeblazen door bassist Alwin Roes resulterend in het debuut album met de toepasselijke titel ‘Reborn from the Ancient Grave’. Dead End brengt doomdeath en weet snelle riffs af te wisselen met loodzware trage riffs. Een nummer als ‘Nails of the Martyr’ staat als een huis waarbij de vocalen van zanger Bryan Boorsma opvallend sterk zijn. Dead End speelt voornamelijk nummers van het debuut album en het Leidse publiek weet de muziek te waarderen. Hoogtepuntje is het lekkere up-tempo nummer ‘Dead End (Reborn)’. Een leuke show om de avond te beginnen.

Het Zweedse Wombbath is voor twee shows in Nederland. ook deze band, opgericht in 1990, heeft na een pauze in 2014 de handdoek weer opgepakt. De Zweden hebben met zanger Jonny Pettersson een bezige bij in de gelederen, de goede man is actief in verschillende bands als zanger maar bespeelt zo’n beetje alle instrumenten. De band brengt een lekker potje death metal met invloeden van het death ‘n’ roll genre. Evenals gisteren op het Veghel DeathFest treed Wombbath aan met een invaller op gitaar, Asphyx bassist Alwin Zuur kreeg anderhalve week de tijd om zich de gitaarlijnen eigen te maken. Frontman Jonny Pettersson is tevreden met de inzet van Alwin en laat dit ten overstaan van het publiek weten. Wombbath levert een lekkere set en het publiek reageert enthousiast. In Leiden worden we getrakteerd op een “nieuw” Wombbath nummer. ‘Embrace Death’, dat al eerder stond op de ‘Embracing the Cold…’ split, wordt voor de eerste keer live gespeeld en wordt goed ontvangen. De band beëindigt de set met een “oudje”, het vermakelijke ‘Corporal Punishment’ uit 1993 is het perfecte sluitstuk van een sterk optreden.

Het Tilburgse Misanthropia is oorspronkelijk opgericht als Throned by Tyranny in 2001. Na verschillende line up wisselingen veranderde de naam naar de huidige en werden er drie albums uitgebracht, de laatste langspeler ‘Omerta’ verscheen in 2016. Misanthropia brengt symfonische black metal waarbij de vergelijking met Carach Angren snel gemaakt is. Met de vergelijking doe je band eigenlijk te kort, de inzet keyboards zijn weliswaar vergelijkbaar maar verder heeft de band een eigen en volwassen sound. Met nummers van de plaat ‘Omerta’ zoals bijvoorbeeld de titelsong trek je de aandacht van het publiek. Met sterke vocalen van gitarist Bram Koller waarbij de expressie van zijn gezicht is af te lezen, de live gespeelde keyboards en de levendige beweging op het podium is de band een welkome gast in Leiden. Misanthropia zet een professionele en vermakelijke show neer.

In december 2015 stond het Oostenrijkse Belphegor al eens in Leiden, destijds was het niet druk en ook vanavond vielen de bezoeker aantallen helaas wat tegen. De band is opgericht in 1992 en brengt mix van black metal en death metal. De band heeft in de jaren tien albums uitgebracht. Het laatste album, ‘Conjuring the Dead’, stamt uit 2014. Na het intro volgt het brute ‘Bleeding Salvation’ en de toon is gezet. De smerige uitstraling van Hel “Helmuth” Lehner met zijn geweldige corpse paint en het bebloede gezicht van Impaler, het hoort allemaal bij de show van Belphegor. We krijgen een gevarieerde set voorgeschoteld met recente nummers als ‘Gasmask Terror’ en ‘Conjuring The Dead’ van het laatste album en oude krakers als ‘Hell’s Ambassador’ en ‘Lucifer Incestus’. Belphegor maakt er een echte show van waarbij de heren graag poseren voor het publiek en de band het publiek nadrukkelijk opzoekt. De band sluit de reguliere set af met ‘Totenkult – Exegesis Of Deterioration’, de toegiften ‘Pest and Terror’ en ‘In Blood – Devour This Sanctity’, welke wel in Veghel gespeeld werden, kwamen jammerlijk in Leiden niet aan bod.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ