Avatarium – Hurricanes And Halos

Facebookrssmail

Zijn we amper bekomen van Leif Edling’s nieuwste topper The Doomsday Kingdom, komt mijnheer doodleuk wederom met een klasseplaat op de proppen. Hoewel Leif Avatarium al min of meer als vast muzikantenlid heeft losgelaten heeft hij ook nu, als componist, maar liefst 6 van de 8 nummers voor zijn rekening genomen. Kompanen van het eerste uur gitarist/producer Marcus Jidell en zangeres Jennie-Ann Smith hebben echter ook hun niet geringe inbreng en samen met drummer Lars Sköld en de nieuwelingen Mats Rydström (bas) en Rickard Nielsson (toetsen) leveren zij een ijzersterk album af.

Verwacht nu eens niet meteen loodzware doom maar een eigentijdse invulling van retroklanken uit een roemrucht verleden. Mede door het prominent aanwezige Hammond orgel doet menig song denken aan Deep Purple maar bovenal aan Uriah Heep. De muzikale invulling is eveneens om van te smullen. Heerlijk, spannend en afwisselend gitaar en bas spel (er wordt meerdere malen prachtig geswitcht tussen elektrisch en akoestisch), vette groove en fantastische vocalen maken dit album tot een waar luistergenot.

In tegenstelling tot de al niet misselijke voorgangers ‘Avatarium’ (2013) en ‘The Girl With The Raven Mask’ (2015) biedt ‘Hurricanes And Halos’ wellicht minder doom maar vooral meer afwisseling en up tempo rockers. Het album schiet dan ook heerlijk vlot uit de startblokken met ‘Into The Fire – Into The Storm’ en ‘The Starless Sleep’ die op weergaloze wijze het beste van Uriah Heep laten doorklinken in een moderne vlotte sound. Van dezelfde vurige schoonheid komen we later nog het geweldig rockende ‘The Sky From At The Bottom Of The Sea’ tegen. Hiertegenover staan een drietal zwaardere, meer mysterieuze maar zeker niet minder fantastische nummers als ‘Road To Jerusalem’ (lekker psychedelisch), ‘Medusa Child’ (fraaie, tekstuele bewerking verwoordt door een wisselwerking tussen duistere vocalen en een kinderkoor) en het doomy ‘A Kiss (From The End Of The World)’. Het fraaie, ingetogen, aan Jidell’s vader opgedragen ‘When Breath Turns To Air’ en het instrumentale titelnummer complementeren een groots, afwisselend werkstuk dat niet alleen uitblinkt qua muzikale invulling en orkestratie maar zeer zeker ook naar grote hoogte wordt getild door de werkelijk sublieme vocale invulling van Jennie-Ann Smith. Zij bewijst op dit album zonder twijfel tot de beste rock vocalisten te horen.

Avatarium schotelt ons een heerlijk afwisselend album vol classic rock in een modern jasje voor dat, hoe vaker je het beluistert, steeds weer nieuwe invalshoeken biedt. Een album waar je als rockliefhebber gewoonweg niet omheen kunt, binnenhalen die handel!

(93/100, Nuclear Blast)

Tracklist:
1. Into The Fire – Into The Storm
2. The Starless Sleep
3. Road To Jerusalem
4. Medusa Child
5. The Sky At The Bottom Of The Sea
6. When Breath Turns To Air
7. A Kiss (From The End Of The World)
8. Hurricanes And Halos

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ