Theo van Niel Jr. – Practised Bravado

Facebookrssmail

De twintiger Theo van Niel Jr. kennen we onder andere als gitarist van Mojo Man. Theo speelt niet alleen elektrisch- en Spaanse gitaar maar ook banjo, mandoline, bas en synthesizer. Alles heeft Theo zelf gedaan, behalve het drummen. Dit heeft hij overgelaten aan drie verschillende drummers. Rock is de basis van deze instrumentale cd. Dit wordt aangevuld met funk en zelfs country. Het gitaarspel van Theo is dus zeer gevarieerd.

‘Octaver’ heeft een lekker rockende start met licht gillende gitaar. Het is anders dan standaard, en wekt direct mijn belangstelling. De extra details zijn leuk. Het geluid is goed verdeeld over koptelefoon. Er zijn een aantal elektronische geluidjes, dat is verrassend! De strak gespeelde, zwaardere delen hebben ook een melodische kant. Soms ligt het tempo flink hoog. Vooral vlak voor het einde is er een goed stuk drumwerk met mooie dynamiek. Gespeeld door Thomas Lang (o.a. Mr. Big en John Wetton).

‘Run Along’ is up-tempo country. Op de één of andere manier weet Theo dit ook voor de rockers zeer toegankelijk te houden. In het ritme zit niet zo heel veel verandering. Toch heeft deze country track ruim voldoende wendingen. Bijna onopgemerkt zit het best ingewikkeld in elkaar. Dennis Leeflang (o.a. Within Temptation, Bumblefoot) zorgt met snel maar licht drumwerk voor perfecte aanvulling. Het einde is vrij voorspelbaar. De vrij langzame, zware sound van bas en gitaar tijdens ‘BBP’ doet me beetje aan Deep Purple denken. Toch speelt Theo een heel eigen rock track, inclusief gaaf gillend gitaarspel. Weer valt het goede drumwerk van Thomas Lang op.

De titeltrack is voor het laatst bewaard. De start is vrij rustig. Ook nu zijn er voldoende wendingen in de soms (licht) pittige rock. Deze gaat verrassend over in jazz. De terugkeer naar rock is er snel. Het tempo ligt flink hoog, de muzieknoten vliegen je om de oren. Tijdens dit hoge tempo blijft de melodie behouden, knap staaltje vakwerk! Ik blijf me verbazen over al die afwisselingen en wendingen. Waarbij er zelfs een electro sound is toegevoegd. Terwijl alles in harmonie met elkaar is.

Met ‘Practised Bravado’ heeft Theo laten horen dat hij heel wat in zijn mars heeft. Jammer dat er maar zes nummers op staan. Ook is beetje jammer dat er geen mega lange track op staat. Dit debuut duurt nog geen half uurtje en dat is eigenlijk te kort. Ik ben benieuwd welke muzikale richting deze veelzijdige muzikant uit gaat. Jazz, rock, prog? Solo of in een band? Deze alles-kunner kan alle richtingen uit.

(82/100, Eigen beheer)

Tracklist:
1 Octaver
2 One day till sunrise
3 Run along
4 BBP
5 Below the surface
6 Practised Bravado

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ