Ontketend Grim Tim in Cul de Sac

Facebookrssmail

Op de dag van de release van haar nieuwe single ‘My Dear Mary Anne’ treedt Grim Tim op in het Tilburgse Cul de Sac.

Op de vrijdagavond heerst er op de Tilburgse Heuvel waaraan Cul de Sac gelegen is een vrolijke vakantiestemming. Toch weten de nodige muziekliefhebbers de weg naar het podium achterin het café te vinden.

Ziggy Splynt

Het Utrechtse Ziggy Splint mag het spits afbijten in het bloedhete zaaltje achterin Cul de Sac. Ziggy Splynt bestaat uit 3 Utrechtse conservatoriumstudenten die elkaar tijdens de introductieweek ontmoetten en besloten samen een band te starten. In hun bio omschrijft de band haar muziek als: “Gefascineerd door rauwheid, harmonie en energie heeft dit trio een eigen stijl ontwikkeld. Ze zorgen met de unieke stem van de frontman, boven op de donkere sound van de gitaren, voor een bombastisch geluid.” Daarmee vat de band kernachtig samen wat het publiek voorgeschoteld krijgt.

In de muziek van Ziggy Splynt hoor je allerlei referenties naar andere artiesten, variërend van de Staat en de Smashing Pumpkins in ‘Worker’s Wollow’ tot Muse en Queens of the Stone Age in ‘Belle the Beast’. Maar het klinkt nooit als epigonisme, de muziek van Ziggy Splynt houdt altijd iets eigens wat het interessant maakt. In eerste instantie imponeert de tomeloze energie waarmee vooral zanger/gitarist Bart zijn riffs en vocalen op het publiek afvuurt. Maar als je goed luistert zit het ook muzikaal allemaal verdomde slim in elkaar. De rauwe gitaarriffs worden altijd gedragen door een stuwende groove van drummer Aron en bassist Isodor. Bart heeft een prachtige stem waarmee hij veel kan: van fluisterend zacht zingen tot knalhard schreeuwen, en altijd klopt het. De band heeft ook lef om dingen te proberen tijdens de set, zo wisselen Isodor en Bart van instrument en speelt de band een gloednieuw nummer waar ze zelf nog niet helemaal uit zijn. Maar steeds overtuigt Ziggy Splynt met haar tomeloze energie, muzikaliteit en speelplezier.

Grim Tim

Hierna ligt de lat hoog voor Grim Tim. Het Eindhovense trio bestaande uit zanger/gitarist David Henry, bassist Stijn Hazewinkel en drummer Dustin Boerrigter heeft vandaag een nieuwe single uit. De band gaat dit najaar in de popronde ongelofelijk veel spelen onder de bezielende vleugels van Never Mind the Hype. En de band heeft vandaag een heuse bandbus gekocht. Kortom het gaat de band voor de wind. In een interview met Rockmuzine vertelt de band honderduit over haar plannen voor de toekomst.

Als Grim Tim het podium bestijgt is Cul de Sac gevuld met een gevarieerd publiek waaronder naast fans ook familie en vrienden van de band. Of de heren daardoor nog een tandje extra bijsteken of niet, Grim Tim klinkt ontketend. Al in de instrumentale jam met de alleszeggende titel ‘Jam in E’ blaast de groove van Stijn en Dusting Cul de Sac bijna van de sokken waarna de bluesy solo van David er nog een schepje bovenop doet. David is de onbetwiste frontman van Grim Tim. Zodra David het podium betreedt vindt er bijna een persoonswisseling plaats: de beminnelijke David waarmee je zojuist nog genoeglijk een praatje stond te maken verandert in een rockheld. Intens schreeuwt hij de longen uit zijn lijf, bijvoorbeeld in ‘Gosling’. Een van de hoogtepunten van de show is ‘New Blues’ met een briljante riff die ‘New Blues’ een rauw southern rock gevoel meegeeft. David’s vocalen klinken alsof hij door de duivel bezeten is. Kippenvel! Maar het lekkerst bewaart Grim Tim toch tot het laatst. De nieuwe single ‘My Dear Mary Anne’ krijgt een gloedvolle, uitgesponnen uitvoering en krijgt het publiek in Cul de Sac danig aan het dansen.

Grim Tim in zo’n topvorm gaat hoge ogen gooien tijdens de popronde. Manager Bart vertelt na afloop van de show trots: “Ik heb de jongens nog nooit zo strak zien spelen”.

fotografie: Ariane van Ginneke (archief Rockmuzine)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ