Kryptos – Afterburner

Facebookrssmail
Kryptos – Afterburner

Als je een metalband begint als je uit India komt, dan heb je zondermeer lef. Bij het scrollen op Metal Archives blijkt overigens dat er nog aardig wat metalbands zijn in India. Kryptos is dus zo’n band. En Kryptos draait inmiddels al 20 jaar mee in het metalen circuit, voorwaar een hele prestatie om dat te blijven doen in een land waar mensen voor het overgrote deel luisteren naar geheel andere muziek. Kryptos is een band welke je dus wellicht als een undergroundband mag beschouwen, maar zo her en der snuffelend op internet blijken ze een redelijke fanschare te hebben, welke zich ook zeker op het Europese continent bevindt. En die Europese fans zijn onlangs op hun wenken bediend met een tournee van een paar weken. Helaas was schrijver dezes tot voor zeer kort nog niet bekend met Kryptos en heeft deze buitenkans gemist………..

In de afgelopen 20 jaar blijkt, dat Kryptos een consistente productieve indruk achter laat, want zo’n elke 4 jaar komt er weer een nieuw album op de markt. Nu in 2019 verschijnt dan album nummer 5, genaamd Afterburner. Kryptos is haar stijl altijd trouw gebleven, een mix tussen heavy en speed metal, bij de heavy metal moet je denken richting Judas Priest en bij de speed/thrash vanwege de stem van zanger Lewis richting Havok en ook wel een beetje Steve Souza van Exodus.

Het album opent zoals een album hoort te openen in de stijl van die Kryptos, met een heerlijk speedmetalnummer, een geweldige gitaarriff, pompende bas, beukende drums, lekker bijpassende rauwe strot, halverwege een fraaie break en tempoversnelling en een passende wel ietwat korte solo.

Het vervolg van het album gaat dan zachtjes aan helaas in elkaar zakken, de wat vlakke zang zorgt voor onvoldoende variatie, m.n. bij de meer midtempo nummers waarbij dan ook de repetitieve gitaarriffs opvallen. Als het tempo omhoog gaat zoals bij Crimson queen, dan is de monotone zang minder opvallend, de stem van Lewis past beter bij thrash.

Afterburner is al met al toch nog wel een lekker schijfje wat prettig wegluistert, voor een volgend album is meer variatie in zang en songstructuur wel aanbevelenswaardig. Instrumentaal en productioneel is alles prima voor elkaar. (74/100) (Suburban/Bertus)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ