Beneath my sins – Valkyries of modern times

Facebookrssmail

‘Beneath my sins’ is een jonge Franse symfonische metalband. Ze bestaan nog geen twee jaar. Toch werken de bandleden al langer samen. Ze vormden eerder de band Evolvent. Ze kozen ervoor om een nieuwe band te vormen om zo nog dichter bij hun muzikale ambities te komen. ‘Valkyries of modern times’ is hun debuutalbum.

‘Spread Your Wings’ heeft een klassieke start. De klank hiervan is iets te flets, anders zou je bijna denken dat het om een klassiek album gaat. Ondanks dat het geluid niet helemaal mooi vol en rond is, is het absoluut niet slecht. Emma Elvaston gebruikt haar klassieke stem als instrument. Ik verwacht een opbouw naar meer. Maar binnen 2,30 minuten is dit nummer onverwacht afgelopen.

In ‘From the Flames’ komt de metal om de hoek kijken. De strijkers klinken hier mooi. Emma is met haar klassieke zang best moeilijk te verstaan. Haar hoge bereik is indrukwekkend. Als ze vol power zingt, heeft haar stem een iets scherpe klank. Zo af en toe is het ritme wat poppy. Weer zijn het de strijkers die mijn aandacht trekken. De combinatie met de koorzang is erg goed. De balans tussen metal en klassiek is goed gecomponeerd. Qua geluid had er meer contrast tussen mogen zitten. Zowel in toonhoogte als volume. Toch nodigt deze tweede track zeker uit om het volume wat verder open te draaien.

Percussie en fluitspel geven ‘Dreams Shall Be Lived’ een folk-start. Deze vrolijke melodie met het pakkende ritme zullen live voor een goede sfeer zorgen. De opbouw is niet zo verrassend. Totdat er een wending is met zeegeluiden en rustige muziek. Ondanks de onverwachte overgang, weet Beneath my sins mij niet geheel te overtuigen. Snel vioolspel brengt de vrolijke melodie terug. Zo nu en dan hoor je een grunt. Dit past prima in het geheel.

Door de strijkers en de piano is het intro van ‘Fly Raven, Fly!’ bijzonder goed. Emma zingt vrij klein en breekbaar. Dit is in harmonie met de muziek. De wending naar metal is goed, maar ik mis weer een vleugje contrast. Het metal gedeelte had iets meer body mogen hebben. Weer klinkt er mooi pianospel, dit is vrij hard in vergelijking tot de metal. Of beter gezegd, de metal is wat te zacht ten opzichte van de rest. Emma gebruikt haar stem weer als instrument. Ze heeft dit in sommige voorgaande nummers ongeveer hetzelfde gedaan. Het veel belovende van het intro hebben ze niet vast kunnen houden.

Dit is een redelijk goed debuutalbum. Soms ontbreekt een ‘kop en een staart’ in de opbouw. De contrasten tussen hoge en lage tonen zijn vrij klein. Ook de volumeverschillen zijn vrij klein. Deze finesse kan het verschil zijn tussen een redelijk goed en een zeer goed album. Hopelijk heeft Beneath my sins deze finesse met een volgende album wel te pakken. Want zo heel ver zitten ze er niet van af. Ze hebben mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt. Ik blijf ze volgen en wil ze zeker live zien.

(73/100, Painted Bass records)

1 Spread Your Wings
2 From the Flames
3 Losing You Again
4 The Beauty In The Witch
5 Broken Pieces
6 Dreams Shall Be Lived
7 Endangered
8 My Rules
9 You Weren’t There
10 Fly Raven Fly!
11 Longing Is Still Alive

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ