Lisa Cuthbert – Hextapes

Facebookrssmail

Lisa Cuthbert. Een naam die geen verwachtingen oproept, een vrij neutrale naam waar je geen gevoelens bij hebt, totdat je ontdekt wie zij is en wat zij kan. Haar muziek is indrukwekkend en van een onverwachte schoonheid. Lisa Cuthbert’s ‘Hextapes’ is iets heel bijzonders. Dit jaar wordt dit album op LP uitgebracht nadat het vorig jaar online beschikbaar kwam. Waarom het album niet direct als hardcopy uit is gekomen is mij een raadsel. De Ierse singer-songwriter uit Dublin heeft met ‘Hextapes’ iets op de wereld gezet waar je alleen maar met verwondering en bewondering naar kunt luisteren. Mijn eerste reactie was: dit is een perfect huwelijk tussen de fantastische stem van Agnes Obel zoals op ‘Aventine’ en de composities van Jozef van Wissem zoals voor ‘Only Lovers Left Alive’. Als dit album filmmuziek zou zijn geweest dan had het mij niet verbaasd.

Lisa Cuthbert weet in alle elementen van ‘Hextapes’ (muziek, zang en teksten) haar intentie te leggen zodat alles één groot organisch geheel is. Alle tracks zijn emotioneel geladen, hebben een aangenaam griezelige sfeer en zijn over het geheel genomen duister. De Keltische achtergrond van Lisa Cuthbert is ook duidelijk te horen alsmede haar streven om minimalistische muziek te maken. Opgenomen in haar eigen studio aan huis, de “Hex-cave”, heeft Lisa Cuthbert haar eigen stempel nadrukkelijk op dit album kunnen leggen. De muziek is gelaagd en juist die diepere, ambient lagen geven de tracks die betoverende schoonheid.

Lisa Cuthbert’s stem is uniek qua klank, donker en zuiver. Haar stemgeluid wordt soms vergeleken met de stem van Tori Amos maar daar waar Tori Amos met regelmaat hysterisch kan klinken is het juist de ingetogen rust van de stem van Lisa die juist zo specifiek is. Perfect gezelschap voor een warme zomeravond waarop de tijd, als in een droom, langzaam verstrijkt.

Lisa Cuthbert heeft samengewerkt en getoerd met grote namen als Marillion, Sisters of Mercy, Anneke van Giersbergen en kan dus niet aan de kant worden geschoven als een eendagsvlieg. Gelukkig voor ons want meer muziek van Lisa Cuthbert is wat mij betreft zeer welkom.

(90/100, Iron Bonehead)

Tracklist:
1. The Killing Fields
2. The Host Wants a Parasite
3. Under the Stars
4. Eye
5. Will
6. Effigy
7. Pillar
8. Hands Clean

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ