Karibow – From Here to the Impossible

Facebookrssmail

De Duitse zanger/componist/multi-instrumentalist Oliver Rüsing is al heel wat jaren actief in de prog-wereld. De laatste jaren krijgt hij eindelijk, heel verdiend, meer bekendheid. ‘From Here to the Impossible‘ is een progrock album dat bestaat uit 5 delen.
Aan het artwork is duidelijk zorg besteed. Vooraan in het tekstboekje staat een soort voorwoord. Ik licht er een paar regels voor je uit:

“It’s your story, it’s your journey. Escape from here! … Do you want to live forever?”

Waar neemt Oliver ons mee naar toe? De reis duurt bijna 72 minuten. Natuurlijk doet Oliver dit niet alleen, maar samen met een aantal (gast)muzikanten. De fluisterende stem van Kai Warszus geeft ‘Here’ een sferische start. Door het gave drumwerk wordt de spanning opgebouwd. Oliver is goed te verstaan. Bovendien heeft hij aangename stem. Deze openingstrack bevat mooie wendingen. Karibow weet het zo te verpakken dat alles vrij eenvoudig klinkt, maar dat is het niet. Dat blijkt uit de vele details en subtiele veranderingen. Deze mooie track gaat deels over angst en de angst onder ogen zien. Hoewel het non-stop overgaat naar ‘My Time Of Your Life’ hoor je de wending. De sferische elementen in de muziek zijn fantastisch, het gitaarspel is meeslepend. Dit luistert zo gemakkelijk weg, terwijl de opbouw best complex is.

In ‘Never last’ worden we getrakteerd op een prachtige saxofoon partij van Marek Arnold. Monique van der Kolk vertelt een deel van de tekst. ‘Lost place’ heeft een pakkend ritme. Monique neemt een deel van de zang op zich. Ook zij heeft een duidelijke uitspraak. In de samenzang kleuren de stemmen zeer goed bij elkaar. Het instrumentale ‘Requim’ is klassiek georiënteerd. Dit vormt een verrassend contrast. Toch blijft de eenheid tussen de tracks bestaan. ‘System Of A Dream’ start met het geluid van storing, dat is duidelijk de bedoeling. De muziek heeft een zwaardere sound. De stem van gastzanger Daniel Lopresto verschilt duidelijk met van die van Oliver. Toch is dit absoluut niet storend. Rockende sound en elektronische geluiden klinken voor korte tijd door elkaar, met behoud van harmonie. Mooi einde met een dicht vallende deur. ‘Black air’ heeft een super intro! Dit gave stuk duurt enkele minuten. Het sublieme weet Karibow niet constant vast te houden. Maar keert terug door een fantastische saxofoon partij.

De slottrack start met de gesproken woorden: “This is the end of your journey”. De mysterieuze muziek sluit hier bij aan. Mark Trueack en Oliver hebben beiden zowel lead als backing vocals. Hun stemmen liggen redelijk dicht bij elkaar en vormen een goede blend. De uitgebreide opbouw naar het einde is fantastisch.

De sfeer op ‘From Here to the Impossible’ is soms liefelijk en dromerig, zonder te zoet te zijn. Een aantal elementen in de muziek keren zo nu en dan terug. Deze zorgen aan de ene kant voor eenheid. Aan de andere kant kan dit het gevoel geven dat diversiteit even onder druk staat. Er is een duidelijke pauze tussen de verschillende delen/hoofdstukken. De tracks die in één deel zitten zijn (zo goed als) non-stop. Er zijn genoeg verschillen met de voorgaande albums, maar de Karibow sound is bewaard gebleven. Dit toegankelijke album is met oog/oor voor detail gemaakt. De albumtitel ‘From Here to the Impossible’ past voortreffelijk: kijk maar naar de titel van de openingstrack en de slottrack. Oliver heeft zelf het meeste opgenomen. Het mixen en masteren heeft hij zelf weer gedaan. Chapeau!

(87/100, Progressive Promotion Records)

Tracklist:
Part 1: The Great Escape 
Here  (6:28) 
My Time Of Your Life (8:13)
Part 2: For Love And Greed 
Passion (4:47) 
Never Last (5:05)
Part 3: Mercury Hearts 
Lost Peace  (4:13) 
A Crescent Man  (6:12) 
Requiem  (2:05) 
Inside You  (6:20)
Part 4: Of Inner Beauty 
System Of A Dream (7:27) 
Black Air  (9:29)
Part 5: In-Sight 
The Impossible (11:34)

Line- up:

Oliver Rüsing – zang, drums, gitaar, toetsen, bas
Monique van der Kolk – zang, gesproken stem
Marek Arnold – saxofoon, toetsen
Jim Gilmour – toetsen
Gerald Nahrgang – percussie
Thomas Wischt – bas
Jörg Eschrig – gitaar, mandoline
Daniel Lopresto – zang
Mark Trueack – zang, gesproken stem
Sean Timms – toetsen
Kai Warszus – gesproken stem

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ