Koyo – Koyo

Facebookrssmail

Progressieve rock is de naam die wij gegeven hebben aan een enorm en veelkoppig beest. Een veelkoppig beest dat inmiddels al zo’n vijftig jaar bestaat en heel veel eigenschappen kan hebben. De dingen waar we het allemaal over eens kunnen zijn: het beest rockt nog steeds, het is veelzijdig, soms all over the place, soms teder en diepgaand. Mijn idee bij prog rockers is dat ze juist door die veelzijdigheid een enorme kennis van en liefde voor hun instrument(en) moeten hebben zodat ze ze ten volle kunnen benutten.

Dit geldt in ieder geval voor Koyo. Deze vijfkoppige formatie uit Leeds is sinds 2015 alle hoeken van de progressieve rock aan het verkennen en is datgene dat ze daar vindt zichzelf aan het eigen maken. Hun debuutalbum ‘Koyo’ is al even veelzijdig als het genre waarin ze zich bewegen. Het is een sterk album met een flink aantal pareltjes, er is een constante afwisseling tussen energieke, melancholische, experimentele en zelfs wat mainstream-aandoende tracks. Dit is wel meteen het grootste nadeel van dit album, het voelt niet echt aan als één geheel. Geen drama want er is een belangrijk pluspunt: de grote gemene deler is dat de nummers allemaal goed in elkaar zitten, ze staan als een huis. Je denkt bij geen enkel nummer “ik kan mijn vinger er niet op leggen maar er mist iets”.

De stem van Huw Edwards is het apart vernoemen waard, krachtig maar toch teder, een groot bereik en zo zuiver dat je er met regelmaat kippenvel van krijgt. Edwards heeft bovendien het vermogen om emotie in de nummers te verweven als ware het dat hetgeen waar hij over zingt een zeer recente, persoonlijke ervaring betreft. Zalig om naar te luisteren.

Dit eerste album van Koyo is hopelijk nog maar het begin. Met een beetje geluk gaan de mannen uit Leeds nu aan de slag om een tweede album te schrijven en kunnen we over een jaar (of twee) wederom genieten van wat de heren ons te bieden hebben. Met een sterk album als dit als uitgangspunt moet dat een mogelijkheid zijn. Een absolute aanrader!

(80/100, 88 Wall)

Tracklist:
Strange Bird In The Sky
Jettisoned
The Beauty Of Loneliness
Lost In The Kingdom
Jouska
Ray Of Sunshine
What Is Mine
Now I Understand
Tetrachromat (Parts 1 & 2)
Release

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ