Satyricon – Deep calleth upon Deep

Facebookrssmail

De Noorse black metal band Satyricon heeft maar liefst vier jaar uitgetrokken voor het negende album in haar bestaan. De band, eigenlijk een duo, rond multi-instrumentalist en enige origineel bandlid Sigurd “Satyr” Wongraven volgt al jaren een eigen pad en geeft een eigen geluid aan black metal. Sinds 1993 wordt Satyr bijgestaan door drummer Kjetil-Vidar “Frost” Haraldstad (ook 1349) en ook op deze nieuwe langspeler is deze van de partij. Na de laatste langspeler, ‘Satyricon’, uit 2013 was daar nog ‘Live at the Opera’, een album opgenomen met Den Norske Opera & Ballett, om maar even de eigenzinnigheid van de band aan te geven. Op 22 september verschijnt ‘Deep calleth upon Deep’ via Napalm Records.

Het album opent met het nummer ‘Midnight Serpent’, een typisch Satyricon nummer. Mid-tempo, typerende riffs en de zo herkenbare vocalen van Satyr. De tempoversnellingen worden ingegeven door het drumwerk van Frost en deze versnellingen zijn meer dan welkom in een verder redelijk vlak nummer. ‘Blood Cracks Open the Ground’ heeft een wat populair klinkende beat met melodieus gitaarwerk. De opbouw en de riffs doen wat progressief aan en is vernieuwend.

Satyricon brengt geen standaard album en probeert duidelijk te vernieuwen. ‘To Your Brethren in the Dark’ is een traag nummer met flinke doomdeath invloeden. Ook nummers als het titelnummer ‘Deep Calleth upon Deep’ of ‘The Ghost of Rome ‘ hebben weliswaar een echt Satyricon geluid, maar de bijdrage van de sopraan zangeres en het ietwat bombastische sound maken dat de nummers geschikt zijn voor een groter publiek.

Satyricon is met ‘Deep calleth upon Deep’ duidelijk een andere weg ingeslagen, weliswaar is de typerende black metal sound van de band terug te horen, maar ook andere invloeden zijn hoorbaar. Waar de diehard black metal fan wellicht zal afhaken opent deze langspeler deuren naar een meer mainstream publiek.

(75/100, Napalm Records)

Tracklist:
1. Midnight Serpent 06:21
2. Blood Cracks Open the Ground 04:53
3. To Your Brethren in the Dark 06:08
4. Deep Calleth upon Deep 04:37
5. The Ghost of Rome 04:27
6. Dissonant 04:14
7. Black Wings and Withering Gloom 07:12
8. Burial Rite 05:43

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ