Drudkh / Paysage d’Hiver – Somewhere Sadness Wanders / Schnee (IV) Split

Facebookrssmail

De black metal band Drudkh uit de Oekraïne behoeft eigenlijk geen introductie. De band is ontstaan in 2002 en heeft sinds die tijd inmiddels 10 volledige albums uitgebracht. Het laatste wapenfeut dateert van 2-15 toen de band het album ‘Борозна обірвалася (A Furrow Cut Short)’ uitbracht. na die laatste langspeler verschenen er nog twee splits en vorige maand verscheen de deerde split op rij: ‘Somewhere Sadness Wanders / Schnee (IV)’. Op de b-kant van deze 12″ vinyl, welke overigens met een oplage van 500 stuks is uitgebracht, vinden we het Zwitserse Paysage d’Hiver. Deze band grossiert vooral in demo’s, sinds de oprichting in 1997 zijn er behoudens twee splits (2003 en 2004) maar liefst 10 demo’s op de markt gebracht.

Op de A-kant vinden we twee nummers van Drudkh en het eerste nummer, ‘All Shades of Silence’, duurt maar liefst een krappe dertien minuten. Het nummer opent snel en temporiseert na het intro, op het moment dat de ijzige vocalen van Roman Blagih a.k.a. Thurios erbij komen krijgt het boeiende nummer echt gestalte. Verschillende wendingen / tempoversnellingen zorgen ervoor dat het nummer ook daadwerkelijk boeiend blijft, sterk gitaarwerk van Roman Saenko en dito drums van Vladislav Petrov maken het nummer. Halverwege het nummer raken we in hogere sferen met een zweverig tussenstuk op de keyboards. Het tussenstuk, dat eigenlijk te lang aanhoudt, verdwijnt naar een kalme afbouw met gitaren. ‘The Night Walks Towards Her Throne’ is een heerlijk nummer waarbij de drums de tempoversnellingen inluiden, een heerlijk meeslepend nummer.

Paysage d’Hiver levert één nummer dat maar liefst bijna twintig minuten duurt. ‘Schnee IV’ is het nummert waarbij Tobias Möckl alle instrumenten bespeelt en daarnaast ook nog de vocalen voor zijn rekening neemt. Na een rustig intro gaat het tempo er meteen in, de drums zijn hierbij zwak en saai zonder variatie. Luisterend naar het nummer wordt mij duidelijk waarom Paysage d’Hiver de demo fase nooit is ontgroeid, behoudens hier en daar een bescheiden lichtpuntje is het geboden instrumentaal vrij vlak en weet het nummer niet te imponeren.

De A-kant met Drudkh is boeiend en aantrekkelijk met een tweetal sterke songs, de B-kant is simpelweg onder de maat.

(70/100, SOM – Underground Activists)

Tracklist:
Side A
1. Drudkh – All Shades of Silence 12:53
2. Drudkh – The Night Walks Towards Her Throne 08:10
Side B
3. Paysage d’Hiver – Schnee IV 19:51

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ