Vandenberg’s Moonkings – MK II

Facebookrssmail

Een jaar of vier geleden was er een magische sensatie. Want na jaren van stilte had Adrian (Adje) Vandenberg een nieuwe band opgericht: Vandenberg’s Moonkings. De eerste berichten veroorzaakten heel wat opschudding. In 2014 kwam hun gelijknamige debuutalbum uit. Dit was een internationaal succes. De toer die erbij hoorde was ook succesvol. Dit viertal wordt door de fans liefkozend ‘Moonkings’ genoemd. Nu brengen ze hun tweede album, MK II, uit. Veel fans kijken hier reikhalzend naar uit.

Dat geldt ook voor mij. Snel duw ik op play. En constateer het pakkende intro van ‘Tightrope’, een prima start. Het maakt mij enorm nieuwsgierig wat er komen gaat. Dit is pas het tweede album, maar er is al wel een Moonkings sound. Die horen we hier terug. Die eigen sound komt deels door de mooie zang van Jan Hoving. Natuurlijk horen we heerlijk gitaarspel van ‘Adje’ zelf. En niet te vergeten de ritmesectie, bestaande uit Sem Christoffel op bas en Mart Nijen Es op drums. Het openingsnummer staat als een huis.
‘Reputation’ is opzwepend. Dit is rock om met het volume flink open uit je dak te gaan. Gave bas grooves worden gemengd met fantastisch gitaarspel. Tegelijkertijd drumt Mart met goede dynamiek. De korte rust is goed gespeeld. Dit alles maakt dat ook deze track mooi is opgebouwd.

‘The Fire’ start heel rustig. Jan’s stem komt hier extra mooi uit. Je voelt de verandering naar rock aan komen. Deze is minder spectaculair dan ik had gehoopt. Het decrescendo is wel verrassend. Tijdens het minimalistische stukje krijg ik kippenvel. Wat een paar snaren en één stem kunnen doen! De opbouw terug naar rock is wat voorspelbaar. Maar ach wat maakt het uit. Want na het refrein volgt er een heerlijk rockend, instrumentaal stuk; gevuld met donderende drums en een lekkere dosis snaren. ‘Walk Away’ heeft een akoestische start. De strijkers zijn subtiel, maar super toegevoegd. Delen van de tekst bevatten clichés. Door de emotie die Jan erin legt geloof ik ieder woord dat hij zingt. Wow wat een track! ‘All Or Nothing’ is een goede track, maar ik word niet omver geblazen. Het onverwachte zit in het ‘staartje’, leuk einde!

In ‘What Doesn’t Kill You’ heeft niet alleen strijkers als extra, maar ook achtergrondzang. Beide zorgen voor een lichte en vrolijke noot. Hoewel er wat clichés in de tekst zitten, zingt Jan dit met volle overtuiging. Weer geloof ik hem woord voor woord. Een tekst als deze kan kracht en/of steun geven. ‘Ready For The Taking’ is één van de meest opzwepende tracks die je al snel uit volle borst mee zingt.

De teksten van deze 12 tracks zijn over het algemeen positief en opbeurend. De combinatie van muziek en tekst geven een feel-good vibe. Daarom is het niet erg dat de echte, grote verrassingen zijn uitgebleven. De basis is hardrock uit de ‘70’s. Hier zijn diverse heavy rock elementen aan toegevoegd. De Moonkings hebben hun eigen geluid en stijl verder verstevigd. Er zijn overeenkomsten met hun debuutalbum. Maar ook verschillen. Deze zijn groot genoeg, zodat ‘MK II’ een boeiend album is. De tracks zijn duidelijk geschreven om ook live te performen. De energie die ze live uitstralen is fantastisch. Met deze nieuwe nummers spelen ze vast en zeker het dak er weer af. Dat komt goed uit. Want november en december toeren deze mannen door Nederland. Een Moonkings concert is een aanrader. Dat geldt ook voor de cd. Draai de volumeknop open en genieten maar. Let wel: Dit is op eigen risico. Je kunt zomaar burenoverlast veroorzaken. Of ze genieten mee, dat kan natuurlijk ook!

(84/100 Mascot Label Group)

Tracklist:
1 Tightrope
2 Reputation
3 Angel In Black
4 The Fire
5 Walk Away
6 All Or Nothing
7 What Doesn’T Kill You
8 Ready For The Taking
9 New Day
10 Hard Way
11 Love Runs Out
12 If You Can’T Handle The Heat

Band line-up:
Adrian Vandenberg: gitaren
Jan Hoving : zang
Sem Christoffel: bas
Mart Nijen Es: drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ