VUUR – In This Moment We Are Free – Cities

Facebookrssmail

VUUR is de nieuwe band van de internationaal geliefde Anneke van Giersbergen. ‘The Gathering’ zorgde voor haar doorbraak in de prog-metalscène. Anneke werkte bovendien diverse keren samen met Arjen Lucassen, bijvoorbeeld op de Ayreon cd ‘Into The Electric Castle’ (1998). En twee jaar geleden met The Gentle Storm: ‘The Diary’. Anneke houdt van tegenstellingen: heavy versus akoestisch. Voor ‘In This Moment We Are Free – Cities’ heeft Anneke de vibe van diverse steden vertaald in muziek en tekst. Dit geldt voor zowel de overweldigende momenten, als het tegenovergestelde gevoel een vreemdeling te zijn in een grote stad.

Het instrumentale intro van ‘My Champion – Berlin’ is niet extreem heavy, maar het is wel duidelijk dat we ‘heavy stuff’ mogen verwachten. Er wordt leuk gespeeld met de verdeling over de koptelefoon. De balans tussen het (strakke) ritme en de melodie is prima. Gave mix tussen de zware snaren en gillend gitaarwerk en tussen metal versus lichtere muziek. Anneke laat deze facetten terug komen in haar zang. Dit alles wordt aangevuld door drummer Ed Warby: Donderende drums waar het kan, strak of juist zacht gespeeld als het moet. Deze openingstrack verloopt zo subliem dat je bijna zou vergeten hoe ingewikkeld het in elkaar zit.

Ook ‘Time – Rotterdam’ heeft een vrij zwaar intro. Wel anders dan ‘Berlin’. Het klein gespeeld en gezongen deel is fantastisch! Kippenvel nestelt zich op mijn armen. De metalinvloeden volgen vrij snel. Vol ongeloof luister ik wat er op mij afkomt. Het is onvoorstelbaar wat Anneke kan met haar stem. Dit wordt versterkt door de gepassioneerde manier van spelen van de mannen. Dit zit fantastisch in elkaar. De hoge vocale uithalen van Anneke in ‘The Fire – San Francisco’ zijn helemaal superieur. Het is amper te bevatten: Zo’n onvoorstelbaar hoog bereik en glashelder gezongen! Muziek en zang vormen een constante eenheid.

‘Freedom – Rio’ heeft een akoestische start. De manier waarop tempo en volume toenemen is een beetje voorspelbaar. Rustig gitaarspel wordt gemengd èn afgewisseld met metal. Soms zijn dit slechts minimale metal fragmenten. Deze wisselwerking tussen licht en heavy is geniaal. De achtergrondzang smelt perfect samen met het geheel. Het dromerige einde is bijzonder. Sommige woorden en/of lettergrepen houdt Anneke lang aan. Op andere momenten zingt ze snel. Daar deze complexe opbouw zing je niet gauw mee met de teksten. Maar met het “Ahaaaa ahaaa” in ‘Days Go By – London’ krijg je vast de neiging om mee te zingen. Helemaal als de backing vocals hieraan deelnemen.

De strijkers geven ‘Your Glorious Light Will Shine – Helsinki’ een melancholiek intro. De opbouw naar metal had ik wat unieker verwacht. De manier waarop de laagjes van zang en muziek verdeeld zijn over de koptelefoon maakt deze kleine tegenvaller helemaal goed. Het decrescendo is geweldig. De combinatie van vocalen en strijkers kruipt onder mijn huid. Jammer de track zo snel wegsterft, dit had langer mogen duren! Een paar subtiele laagjes muziek en Anneke’s stem aan de start van ‘Reunite! – Paris’ geven mij kippenvel. Vocaal komt er nog een laagje bij. Gave opbouw naar volle bak power. Met deze fenomenale track is de cd afgelopen. Dit smaakt naar meer, ik duw nogmaals op play.

De geluidskwaliteit en verdeling in de koptelefoon zijn zeer goed. Een enkel deel van een track of verandering in de muziek is een beetje voorspeelbaar. Maar verder veel, heel veel gave stukken. Luchtdrummers opgelet: de ritmes zitten vaak anders in elkaar dan verwacht. Ook de bas-en gitaarpartijen zijn behoorlijk ingewikkeld. De zang van Anneke is van subliem niveau. Hier hoor je een topband. Nu maar hopen dat er een uitgebreide toer door Nederland komt!

(93/100 , InsideOut Music)

Track list:

1 My Champion – Berlin 07:36
2 Time – Rotterdam 06:40
3 The Martyr And The Saint – Beirut 05:35
4 The Fire – San Francisco 04:47
5 Freedom – Rio 06:06
6 Days Go By – London 06:30
7 Sail Away – Santiago 06:00
8 Valley Of Diamonds – Mexico City 06:25
9 Your Glorious Light Will Shine – Helsinki 05:32
10 Save Me – Istanbul 05:05
11 Reunite! – Paris 04:39

Line-Up:
Anneke van Giersbergen – vocals
Ed Warby – drums
Jord Otto – guitars
Ferry Duijsens – guitars
Johan van Stratum – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ