Ne Obliviscaris – Urn

Facebookrssmail

Ne Obliviscaris (Latijns voor “Vergeet niet”) is een extreme progressieve metal band uit het Australische Melbourne ontstaan in 2003. Behoudens een demo in 2007 heeft het tot 2012 geduurd voordat de band met de debuutplaat ‘Portal of I’ iets tastbaars uitbracht. De debuutplaat trok belangstelling en zorgde ervoor dat de band voor de tweede langspeler ‘Citadel’ (2014) kon tekenen bij Season Of Mist. Na twee EP’s in 2015 verschijnt met ‘Urn’ op 27 oktober de derde langspeler, een album waar zowel band als label veel van verwacht.

Het album opent met ‘Libera (Part I) – Saturnine Spheres’, een nummer dat rustig start. De gitaren zorgen voor een eerste wending rn hey armpo gaat flink omhoog met sterke drums van Daniel Presland. Wanneer de clean vocals van Tim Charles plaats maken voor de harsh vocals van Marc Campbell wordt het totale plaatje compleet, de samenzang is verrassend. Verschillende wendingen volgen en houden het nummer verrassend en sterk. De inbreng van de viool, welke ook door zanger Tim Charles bespeeld wordt, maakt het nummer af.

‘Intra Venus’ heeft alles van een top prog nummer, sterke clean vocals met steeds weer die brute zang er doorheen, duellerende gitaarsolo’s en een fijn basloopje. Alle facetten waar Ne Obliviscaris in uitblinkt komen aan bod en en alles is perfect gedoseerd. ‘Eyrie’ opent gevoelig met een hoofdrol voor Tim Charles, qua zang en de inbreng van het vioolspel. De wending die uiteindelijk volgt kan niet uitblijven, het tempo gaat omhoog, de grunts worden weer ingezet zonder dat het nummer echt open knalt. De band besluit het album met het tweeluik ‘Urn’, 14 minuten waarin alles dat besproken is terugkomt als finale en een perfecte afsluiter vormt.

Ne Obliviscaris brengt een sterk derde album. Bruut, gevoelig en progressief en weet al die facetten perfect te doseren.

(85/100, Season Of Mist)

Tracklist:
1. Libera (Part I) – Saturnine Spheres (9:52)
2. Libera (Part II) – Ascent of Burning Moths (2:36)
3. Intra Venus (7:29)
4. Eyrie (11:51)
5. Urn (Part I) – And Within The Void We Are Breathless (7:30)
6. Urn (Part II) – As Embers Dance In Our Eyes (6:38)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ