Zware gitaren op de dinsdag: Diablo BLVD en ONEGODLESS in Merleyn

Facebookrssmail

Op een gewone, licht regenachtige donderdagavond is Merleyn het toneel van een avond vol gitaargeweld. Het Antwerpse Diablo BLVD vormt het hoofdgerecht van de show. Aan het Nederlandse ONEGODLESS de eer om de avond te openen.

ONEGODLESS

ONEGODLESS kiest er bewust voor platgetreden paden te bewandelen en het wiel niet opnieuw uit te vinden. Zoals menig bandje voor haar mengt ONEGODLESS metal, rock en blues in de traditie van Black Sabbath, Pantera en Black Label Society. Om geen misverstand over haar muzikale koers te laten bestaan verzon de band gelijk maar haar eigen genre: “HEAVYSTONERBLUESGROOVEROCKSLUDGEMETAL” En dat slaat de spijker precies op z’n kop.

Op het eerste gehoor klinkt de muziek van ONEGODLESS als duistere metal, maar naarmate de show vordert vallen de stoner riffs, bluesy solo’s en groovende basloopjes die tussen al het metalgeweld zitten steeds meer op. Zanger  Pieter Verpaalen schreeuwt zijn longen uit zijn lijf, waardoor de nummers van ONEGODLESS nog urgenter klinken. Het publiek in Merleyn vindt het prachtig en naarmate de show vordert schudden de hoofden steeds meer mee klinkt het applaus enthousiaster.

Het mooist wordt het als ONEGODLESS doseert. In ‘Goliath’ worden duister grommende riffs na de break teruggeschakeld naar log en dreigend waardoor de versnelling des te harder binnenkomt.  Gouwe ouwe ‘Diver’ drijft op een geweldige basriff van “band mastermind” Robin Zielhorst.  ONEGODLESS kweet zich met verve van haar taak om het publiek op te warmen voor Diablo BLVD, de band heeft zichzelf waarschijnlijk op het muzikale netvlies van veel bezoekers genesteld.

Diablo BLVD

Met een kakelvers album onder de arm gaat Diablo BLVD weer de podia op. Na hun vorige, het doorbraakalbum ‘Follow the Deadlights’, was de band 18 maanden continu onderweg. Eigen headline shows werden afgewisseld met voorprogramma’s voor Epica, Machine Head en Life of Agony. Diablo BLVD is de band van Alex Agnew, top comedian in België. Voor je denkt dat Diablo BLVD het speeltje van een Bekende Vlaming is, niks is minder waar. In 2012 sluit hij zijn comedy carrière voor onbepaalde tijd af om zich volledig op de band te kunnen richten.

Merleyn is inmiddels behoorlijk volgestroomd. Dit ontlokt Alex Agnew de opmerking: “Zo ver rijden en dan toch nog volk in de zaal, da’s altijd plezant”. Diablo BLVD heeft een nieuw album uit en dat zullen we weten ook. De setlist is opgebouwd rondom nummers van ‘Zero Hour’.  Later spreekt Alex over het zogenaamde “Band is verliefd op zijn nieuwe album syndroom”. Tijdens het intro ontwaren we tekstflarden van president Trump in de kakafonie van geluiden. Dat vormt de opmaat naar een show van een band die een verhaal te vertellen heeft. Diablo BLVD toont zich weinig optimistisch over de toestand in de wereld, maar ze verpakt dit in prachtige nummers waarin invloeden van metal, alternative rock en new wave doorklinken. Opener ‘Animal’ bijvoorbeeld, weet duistere hardheid te koppelen aan een onweerstaanbare groove. Het publiek waardeert de nieuwe nummers, maar het veert pas echt op bij het intro van ‘Beyond the Veils’ een van die onweerstaanbare nummers van het vorige album. Relatief vroeg tijdens de show klinkt het melodieuze gitaarintro van het briljante ‘Saint of Killers’ waarin Alex Agnew zich een serieus goede rockzanger toont. ‘Sing From the Gallows’ wordt ongetwijfeld ook een live favoriet. Hard, meedogenloos en tegelijk groovend en melodieus walst ‘Sing From the Gallows’ over Merleyn heen. Merleyn omarmt Diablo BLVD en zelfs de refreinen van de nieuwe nummers worden hartstochtelijk meegezongen. Diablo BLVD heeft het mooiste voor het laatst bewaard. In ‘The Future Will Do What It’s Told’ combineert de band donderende metalriffs met duistere new wave in de traditie van Killing Joke en Marilyn Manson. Diablo BLVD sluit af met het meeslepende ‘Black Heart Bleed’ dat met vuisten in de lucht massaal wordt meegebruld.

Tenslotte

ONEGODLESS en Diablo BLVD trakteren Merleyn op een avondje goudeerlijke rock ’n roll, niet revolutionair vernieuwend, wel meeslepend en gepassioneerd. Je gelooft Alex Agnew gewoon als hij zegt dat dit “De leukste show van de tour tot nu toe is”.

  • Wat:                 Diablo BLVD en ONEGODLESS
  • Waar:                 Merleyn, Nijmegen
  • Wanneer: 24 oktober 2017
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ