Within Temptation geeft Kerst een nieuwe dimensie in Tilburg

Facebookrssmail

Within Temptation sloot op 21 december het jaar 2015 af met een speciale kerstshow in het geheel vernieuwde 013 in Tilburg. Onder de noemer ‘Black X-mas’ kreeg het publiek een bijzondere en exclusieve ‘duistere kerstshow’ voorgeschoteld. Eén dag eerder stond Within Temptation voor de eerste Black X-mas show al in een uitverkocht 013. Met deze duistere kerstshow sloot de band een zeer druk jaar af met 60 concerten op verschillende continenten – waaronder een uitverkochte theatertour in Nederland, een grote festivaltour in Europa én een tournee door Rusland.

De Black X-mas avond begon gelijk al buiten bij aankomst. Een duistere koets reed op en neer langs de rij met buiten Nederlandse fans, een groot aantal internationale Within Temptation fans. Eenmaal binnen stonden op verscheidene plekken skeletten opgesteld en liepen er in de gangen én in de zaal een groot aantal zombies rond. Het poppodium had net zo goed een decor van de serie ‘The Walking Dead’ kunnen zijn. Verder stonden er een photobooth, een graf en werd er absint uitgedeeld door een groene fee.

Iets over half negen dimden de lichten en werd er een openingsfilm afgespeeld. Vrij snel hierna kwamen beurtelings de bandleden op en werd het eerste nummer ‘The Dance’ gespeeld. Al tijdens het eerste nummer kwam er versterking van Robert Westerholt, gehuld in een rood kostuum om de grunts voor zijn rekening te nemen. De bandleden waren ieder geschminkt, met Sharon Den Adel als middelpunt met een enorme tooi op haar hoofd. De zeskoppige band werd ondersteund door twee percussionisten,  een cellist en een violist. Helaas kwamen deze laatsten niet tot hun recht vanavond. Alleen in solostukken hoorde je de cellist en violist, waarbij dit overigens ontzettend mooi overkwam.

De podiumindeling is vrijwel gelijk gebleven aan de Hydra tour. Toegegeven dat er een groot aantal skeletschedels voor vanavond waren toegevoegd.  Achteraan het podium bevond zich een groot scherm waar Sharon regelmatig tussen stond, herkenbaar van de theatertour van afgelopen jaar. Met deze mix maakte Within Temptation er vanavond een grote show van. Op het scherm werd regelmatig een compleet orkest neergezet, welke ook net zo snel weer in de rook verdween. Levensecht, net als verschillende percussionisten. Zeker op de momenten dat Sharon, of de violist en cellist er tussen stonden, was het moeilijk om te geloven dat het slechts een projectie was.

Uiteraard kwamen de grootste hits uit de carrière van Within Temptation ook voorbij. Nummers als ‘Jillian (I’d Give My Heart)’, ‘Paradise (What About Us?)’, ‘Stand My Ground’ en ‘And We Run’ volgden elkaar in een vlot tempo op. Opvallende keuzes vanavond waren een drietal covers. ‘Black Sabbath’, van de gelijknamige band, werd strak gespeeld. ‘The Power Of Love’ van  Frankie Goes To Hollywood was niet onaardig, maar voegde weinig toe aan de avond. Michael Jackson’s ‘Thriller’ hadden ze echter pertinent mogen overslaan. De loslopende zombies van vanavond kwamen dansend op het podium, evenals een aantal skeletten.  Hierbij won de podiumpresentatie het ruimschoots van de muziek. Het viel op dat verschillende nummers vanavond net iets anders werden uitgevoerd dan normaal gesproken het geval is. Zo werd ‘Paradise (What About Us?)’ flink aangedikt vanavond. ‘And We Run’, met rapper Xzibit op het scherm, werd daarentegen juist in een veel softere versie uitgevoerd.

Zeker in het begin overstemde de muziek de stem van Den Adel. Later op de avond werd dit gelukkig beter. Wanneer er echter een duet gezongen werd, bijvoorbeeld bij ‘What Have You Done’, Paradise (What About Us?) en ‘Somewhere’, viel de stem van Sharon behoorlijk naar de achtergrond. Op deze momenten klonk de opgenomen stem vanaf de band een stuk sterker en krachtiger. Buiten een paar oneffenheden om, kwam Sharon de rest van de avond uitstekend tot haar recht. Op het totale volume van de band viel helemaal niks op te merken vanavond. Dit was uitstekend afgesteld.

Opvallend was dat Sharon vanavond regelmatig de interactie opzocht met het publiek, waar ze normaal gesproken toch een stukje terughoudender overkomt. Ze sprak het publiek verschillende keren toe, nam een grote hartjesknuffel in ontvangst en ze bedankte iedereen voor de prachtige black X-mas outfits.

De allereerste editie van de ‘Black X-mas’ show was met twee nagenoeg uitverkochte concerten, uitstekende aankleding en positieve reacties vanuit het publiek een groot succes. Op een klein aantal muzikale onzuiverheden en foutjes na, zat de productie uitstekend in elkaar. Within Temptation heeft een nieuw concept neergezet waar ze de komende jaren nog zeker mee vooruit kunnen.

Fotografie: Dirk van den Heuvel, RockMuZine.nl

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ