Tyler Bryant & The Shakedown – Tyler Bryant & The Shakedown

Facebookrssmail

Hoewel Tyler Bryant & The Shakedown zelf misschien nog niet zo’n grote naam is, zijn het wel de grote namen waar deze band uit Nashville mee gewerkt heeft. De band opende sinds zijn oprichting in 2009 al voor (onder andere) AC/DC, Aerosmith, Guns N’ Roses en Eric Clapton. Afgelopen zomer speelde Tyler Bryant & The Shakedown ook in het Limburgse Weert op Bospop. Na ‘Wild Child’ uit 2013 brengt de band nu het tweede volledige studioalbum uit, dat deze keer dezelfde naam als de band draagt.

Het album opent met het krachtige ‘Heartland’, een nummer waar meteen al de ruige riffjes, gillende gitaarsolo’s en typerende stem van Tyler te horen zijn die samen de succesformule van de band vormen. Hoewel dit soort nummers misschien het meest representatief is voor het kenmerkende geluid van de band, is er op het album veel meer te horen dan snoeiharde, razende rock ’n roll; in het langzame en akoestische ‘Ramblin’ Bones’ zijn bijvoorbeeld de blues-invloeden uit Tylers jeugd duidelijk te herkennen. ‘Jealous Me’ en ‘Manipulate Me’ weten een wat beklemmende sfeer te schetsen zonder dat dat ten koste gaat van de pakkende melodieën. Nummers als deze, waar het meer om het gevoel en de tekst lijkt te gaan, worden perfect afgewisseld met ‘Weak and Weepin’’ en ‘Easy Target’, beide schoolvoorbeelden van ongecompliceerde rock met originele riffjes en rauw gitaarwerk.

Aangezien het album zo divers is, heeft het misschien wat moeite om een specifieke doelgroep aan te spreken; sommige nummers klinken soms wat popachtig of lijken wat misplaatst op een hardrock album. De verschillende elementen maken het echter wel tot een interessant geheel, en de luisteraar wordt zo telkens verrast door alle verschillende geluiden die de band in zijn muzikale stijl opneemt.

De nog maar jonge band heeft het al aardig ver geschopt (wat ook niet heel gek is, aangezien één van de gitaristen, Graham Whitford, de zoon is van Aerosmith-gitarist Brad Whitford), maar zet met het uitbrengen van dit tweede album weer een nieuwe stap naar een meer wijdverspreide naam. Voor wie meer van de concerten dan van de albums is: 28 november staat Tyler Bryant & The Shakedown in Tivoli de Helling, en met hun altijd overweldigende live-performance kunnen de topmuzikanten het nieuwe album misschien wel tot een 10 brengen.

(83/100, Spinefarm Records)

Tracklist:
1. Heartland
2. Don’t Mind the Blood
3. Jealous Me
4. Backfire
5. Ramblin’ Bones
6. Weak and Weepin’
7. Manipulate Me
8. Easy Target
9. Magnetic Field
10. Aftershock
11. Into the Black

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ