CHROME DIVISION – ONE LAST RIDE

Facebookrssmail

Afgelopen nazomer kondigde Chrome Division aan het voor gezien te houden en nog één keer te knallen met een laatste album. De band van Dimmu Borgir’s Shagrath maakte met ‘One Last Ride’ een laatste zwanenzang, waarvan ‘de uitvaart’ op 16 november plaatsvindt via Nuclear Blast Records.

Chrome Division kan terugkijken op een geweldige discografie van maar liefst 5 albums: ‘Doomsday Rock ’n Roll’(2006) ‘Booze, Broads and Beelzebub’ (2008) ‘3rd Round Knockout’ (2011) en ‘Infernal Rock Eternal’ (2014) En dan ‘One Last Ride’ als vijfde toevoeging.

De band, in 2004 ontstaan uit een jamsessie, was altijd meer een ‘bijbaan’ van Shagrath naast zijn verplichtingen met Dimmu Borgir en om zijn invloeden van bands als Motörhead, AC/DC, en Spiritual Beggars in kwijt te kunnen. Geheel tegen de verwachtingen in kreeg de band een platencontract bij het alreeds genoemde label en kende de eerste twee albums veel succes. Daarna vertrok Eddie Guz als zanger en werd hij vervangen door Shady Blue. Maar na de release van ‘Infernal Rock Eternal’, vertrok Shady Blue eveneens weer, en vroegen andere zaken steeds meer aandacht. Uiteindelijk werd er besloten een punt te zetten achter Chrome Division.

Maar niet zonder laatste fikse knaller. Voor ‘One Last Ride’ keerde Eddie Guz weer terug als vocalist en staat er op de track ‘Walk Away in Shame’ een guestappereance van popzangeres Misssela om afwisseling in de vocalsound aan te brengen. De track ‘I’m On Fire Tonight’ is een uit het Spaans vertaalde anthem door Eddie Guz. De van oorsprong Chileense zanger vertaalde de song ‘Esta Noche Va A Quemar’ speciaal als dank je wel voor hun Zuid – Amerikaanse fans.

‘One Last Ride’ opent met de Spaans akoestische gitaar en een verhaallijn als intro op de track ‘Return From The Wastelands’. Meteen roept dit het gevoel bij de luisteraar op alsof je gaat luisteren naar een Spaghetti-Western. Meteen daarna knalt de band erin met de lekkere meezinger ‘So Fragile’ met die welbekende Chrome Division gitaarlick van gitaristen Shagrath en Mr. Damage. Heerlijk is het weer om de stem van Eddie Guz te horen, alhoewel ik persoonlijk Shady Blue ook prima vond. Maar er gaat niks boven het origineel he?

Meteen daarna volgt ‘Walk Away In Shame’ met een heerlijke Stoner Metal gitaarsound. Mijn complimenten voor hoe de guestappereance van Misssela is verwerkt in deze track: haar stem heeft echt een prominente rol gekregen in de song d.m.v. echt een eigen couplet en als backgroundvocal tijdens het refrein.

Tracks als ‘Back In Town’, ‘You Are Dead To Me’, ‘The Call’, ‘I’m On Fire Tonight’, ‘Staying Until The End’ en ‘This One Is Wild’ blijven van die heerlijke meezing tracks onder een lekker stevige gitaarsound. ‘Your Are Dead To Me’ is niet alleen een heerlijke meezinger, maar heeft ook een uitstekende en heerlijke gitaargroove. Het drumspel van Tony White wordt halverwege deze track lekker stevig opgevoerd naar een uiteindelijk heerlijke gitaarsolo. Diezelfde gitaargroove sound weet de band eveneens lekker vast te houden op de tracks ‘Staying Until The End’ en ‘This One Is Wild’. En inderdaad Eddie, ‘That’s What I’m Talking About!’ op de track ‘This One Is Wild’. Op ‘The Call’ is tijdens de coupletten een uitstekende rol weggelegd voor een heerlijke stuwende basslijn, eveneens door Shagrath voor zijn rekening genomen.

Titeltrack ‘One Last Ride’ verschilt qua sound en meezing opzet weinig met de vorigen, maar loodst de luisteraar prima en zonder verveling naar de afsluiter ‘We Drink’ en de outro ‘Towards The Unknown’. ‘We Drink’ is een stevige speedsound track en qua teksten een echt afscheid (‘Turn It Up Loud!’ ‘Tonight There’s No Doubt!’ ‘We Drink!’ ‘United With Friends’. ‘There Will Be No Trouble Tonight’. ‘Let’s Go!’) Een uitstinkende meezinger, uiteraard. De instrumentale outro ‘Towards The Unknown’ is een verhaallijn met een open einde. Zal de band ooit nog terugkeren? Geen flauw idee…

Chrome Division kan trots zijn op zichzelf en dit album. ‘One Last Ride’ is echt een uitstekend laatste album waarop de band echt hun stinkende best heeft gedaan om de fans nog voor een laatste maal werkelijk alles te geven. De band kan met trots terugkijken op een geslaagde carrière en echt een puike discografie. Ze waren niet zomaar een sideproject, maar een echte band, die de liefhebbers van Speedrock en Stoner Metal echt iets hadden te bieden. ‘One Last Ride’ vormt daarop geen uitzondering. En met de laatste track ‘We Drink’ hef ikzelf ook het glas en zeg ‘Proost!’. Dank jullie wel, Chrome Division. Voor 14 mooie jaren en 5 fantastische albums. Een prima afsluiter, welke ik in deze recensie met stijl afsluit. En daarom… (100/100) (Nuclear Blast Records) 

TRACKLIST ONE LAST RIDE

 1. Return From The Wastelands
 2. So Fragile
 3. Walk Away In Shame
 4. Back In Town
 5. You Are Dead To Me
 6. The Call
 7. I’m On Fire Tonight
 8. Staying Until The End
 9. This One Is Wild
 10. One Last Ride
 11. We Drink
 12. Towards The Unknown

 

LINE UP CHROME DIVISION

Eddie Guz – lead vocals
Shagrath – guitars, bass & backing vocals
Mr Damage – lead guitar, bass & backing vocals
Tony White – drums, cowbell & percussion

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ