ENorm – The first run Live Marathon

Facebookrssmail

In het oosten van het land werd in 2003 de band ENorm opgericht. Dit was nadat het doek viel voor de prog band Marathon. Het debuutalbum van ENorm kwam in datzelfde jaar uit. Deze vijf mannen spelen een mix van (prog)rock met wat popinvloeden. De schare fans is misschien niet megagroot, maar ze hebben wel een trouwe aanhang. ENorm (niet te verwarren met de Duitse punk/rockband Enorm), wordt zeer gewaardeerd voor hun liveoptredens. Van het optreden dat vorig jaar in de Boerderij plaats vond, zijn opnames gemaakt. Nu is het album ‘The first run Live Marathon’ uit.

Bij aanvang van het openingsnummer ‘Stop the veil’ hoor je applaus van de enthousiaste fans. Het geluid van de muziek had iets beter gekund. Er zit een klein dof laagje over. Toch is de kwaliteit ruim voldoende. Eric ten Bos komt met zijn stem royaal boven de muziek uit. Ronald ten Bos laat zijn gitaar heerlijk gillen. Ze spelen een gave wending naar een rustig stuk. Fans zingen mee, mooi om te horen! Het einde van deze live versie is lekker lang gerekt. ‘The seventh dimension’ heeft een rustige start waarbij de toetsen van Martin Platenkamp even op de voorgrond klinken. Eric heeft een vrij duidelijke uitspraak waardoor hij grotendeels te verstaan is. Bovendien is er emotie te horen op zijn stem. Dit komt naar voren als hij zo goed als solo zingt. Ook nu is er weer een mooi eind. Dit maakt duidelijk dat de mannen het naar hun zin hebben op het podium. Je hoort dat er tussen de nummers stukjes uitgeknipt zijn qua applaus en/of het praatje wat er gemaakt wordt met de fans.

‘I’ll be there’ heeft een vrolijke start. Eric zweept de fans op. Dit heeft de juiste uitwerking op ze. Op het moment dat de titel uit volle borst wordt gezongen, is de (samen)zang van ENorm niet helemaal zuiver. Instrumentaal is het allemaal in orde. Door het opzwepende ritme is stil zitten amper mogelijk. Bovendien blijft de melodie in je hoofd kleven. Door het snelle ritme, met behoud van melodie, is de opening van ‘Voices’ interessant. De wendingen zijn prima gespeeld. Er is een goede balans en/of wisselwerking tussen toetsen en snaren waarbij we Liejondo Nijhuis op bas natuurlijk niet mogen vergeten.

Geluiden van wat lijkt op fluiten en computergeluidjes bij aanvang van ‘Patterns of the landscape’. Er is op de achtergrond Nederlands gesproken sampling aan toegevoegd. Hoewel niet alles letterlijk te verstaan is, wordt duidelijk dat dit over de dijken en het waterprobleem gaat. Weer is er een knap staaltje gitaarwerk te horen. Eric maakt regelmatig contact met de fans. Zo ook in het laatste nummer. Hij vraagt aan het publiek “Moet die los?” waarna Ferry Bult een toffe drumsolo laat horen. Jammer dat er op de CD geen toegift te horen is. Nu is het na afloop van ‘A wall’ ineens heel stil. Ook al is het geluid niet perfect, de energie van ENorm is bijna tastbaar. Het is duidelijk deze mannen live alles geven. ENorm is zeker een band om live te gaan zien.

(75/100 Eigen beheer)

Tracklist:
1 Stop the veil
2 Man in the mirror
3 The seventh dimension
4 Medicine man
5 I’ll be there
6 Open field
7 Voices
8 Patterns of the landscape
9 Red ride
10 A wall

Eric ten Bos – zang
Ronald ten Bos – gitaar
Ferry Bult – drums
Liejondo Nijhuis – bas
Martin Platenkamp – keyboards/Hammond

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ