Tyketto – Live from Milan 2017

Facebookrssmail

De hardrockband Tyketto werd eind jaren ’80 opgericht in New York. Er zijn periodes geweest dat de band niet actief was. Maar de laatste tijd staan deze rockers weer op de planken. Eind 2016 kwam hun studioalbum ‘Reach’ uit. Hierna volgde een toer. Ik heb ze begin dit jaar live gezien in De Bosuil (Weert). Dat was een super optreden. Hun vibe, hun energie verwacht ik terug te horen op deze live cd.

De ‘Introduction’ en de stem van de vrouwelijke voice-over zijn niet zo hard. Ik druk een paar keer op de plus knop van het volume. Vervolgens start de cd met een ‘Sail Away’. Dit is een stuk luider waardoor het instrumentale intro uit mijn koptelefoon knalt. Zo is het wel meteen duidelijk dat geluidskwaliteit goed is. Frontman zanger/gitarist Danny Vaughn heeft een krachtige stem waarmee hij moeiteloos boven de muziek uit komt. De lange uithalen zijn geen probleem voor hem. Zoals verwacht zweept hij de fans op. Op deze manier is het heerlijk om naar een live-cd te luisteren. Ze spelen het 26 jaar oude album ‘Don’t come easy’ achterstevoren. Door het herkenbare harmonica-intro is het duidelijk dat nu ‘Strip Me Down’ volgt. Chris Childs, die ook bassist is bij Thunder, laat heerlijke bas grooves horen. De fans zijn lekker uitgelaten. Wat wil je als er zulke rockers op het podium staan.

Drummer ‘Michael Clyton Arbeeny laat zich horen als Danny voor aanvang van ‘Lay your body down’ iets vertelt. Tijdens dit opzwepende nummer laat Danny zijn fans zingen. Dit zijn stuk voor stuk nummers om lekker thuis mee te brullen. Weer laat bassist Chris duidelijk van zich horen. Aansluitend krijgt Chris Green de gelegenheid om zijn gitaar heerlijk te laten gillen. Wat een gave live versie maken deze mannen ervan! ‘Standing Alone’ heeft een akoestische start, fans zingen mee. Ach, dit nummer bevat wat clichés wat betreft tekst en manier opbouw. Maar Danny zingt het vol overgave. Samen met het gitaarspel van Chris zorgt hij ervoor dat deze power ballad staat als een huis. Er volgen een aantal uptempo en opzwepende nummers zoals ‘Burning Down Inside’. De toetsen van Ged Rylands vormen een hier belangrijke rol, vooral tijdens het intro. Één van de bekendste nummers van Tyketto is misschien wel ‘Forever young’. Het refrein wordt volop meegezongen. Dit is het eerste nummer van het album’ Don’t come easy’, nu dus het laatste nummer. Gelukkig is het niet meteen stil maar volgt er nog een toegift. Dit zijn ‘Rescue Me’, gevolgd de titeltrack van hun album van vorig jaar: Reach. Danny blijft tot en met de laatste noot zeer goed zingen. Wat een powerstrot heeft hij.

De live dvd zat niet bij het promo materiaal wat ik van het label kreeg. Op de dvd worden dezelfde nummers gespeeld. Als de beeldkwaliteit net zo goed is als het geluid van de cd, dan is het zeker een toegevoegde waarde. Want de energie van Tyketto is geweldig om naar te kijken en te luisteren.

(85/100 – Frontiers)

Track list:
1. Introduction
2. Sail Away
3. Strip Me Down
4. Nothing But Love
5. Walk On Fire
6. Lay Your Body Down
7. Standing Alone
8. Seasons
9. Burning Down Inside
10. Wings
11. Forever Young
12. Rescue Me
13. Reach

Line up:
Danny Vaughn- lead zang, gitaar, mondharmonica, percussie
Michael Clayton Arbeeny- drum, percussive, zang
Ged Rylands- keyboards, zang
Chris Green- gitaar, zang
Chris Childs, bas

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ