Aeon Zen -Transversal

Facebookrssmail

Om maar met de deur in huis te vallen: ‘Transversal’ is het laatste album van Aeon Zen. De band wilde niet zomaar stoppen, vandaar dit bijzondere album als afsluiter. Naar eigen zeggen is ‘Transversal’ het meest complete stuk muziek. De compositie hiervan begon veertien jaar geleden, nog voordat de band ontstond, en werd pas dit jaar voltooid. De tien tracks op dit prog metal album lopen non stop in elkaar over, zo ontstaat een epic van zo’n dertig minuten. Op het albumcover zie je elementen van al hun vorige covers.

‘Twilight’ heeft een hele zachte start, de muziek wordt iets sterker, maar blijft wel vrij kalm. De vriendelijk klinkende zang past hier goed bij. Het volume van muziek en zang nemen toe. Langzaam komen er rockende/metal elementen bij, waaronder gitaarspel. Op een gegeven moment ligt het tempo best hoog. Dit vloeit weer terug naar akoestische gitaarklanken.

Na de rustige start van ‘A New Day’, wordt de muziek krachtiger. Dit leidt tot een mooie wisselwerking tussen diverse stijlen, waaronder klassiek en rock/metal. Tijdens een klassiek georiënteerd stuk wordt de spanningsboog opgebouwd. Dit mondt uit naar metal, maar de klassieke elementen blijven op de achtergrond aanwezig. De (koor) zang past mooi bij een klassiek georiënteerd deel. In ‘Chase The Sunrise’ is de zang in een rock/metal deel, ook dit sluit bij elkaar aan. De overgang naar meeslepend gitaarspel verloopt vloeiend. Af en toe dwarrelen er pianoklanken doorheen. Bijna ongemerkt is de muziek weer ‘zwaarder’ geworden. In dit metal gerelateerd deel zitten een paar strak gespeelde stukjes. Er zijn veel gave “twists and turns,”, daarnaast is er veel variatie in muziek en zang. De (gestapelde) zang en muziek vormen een constante harmonie. Dat geldt ook voor ‘10.000 Eyes’.

Het mooie is dat de nummers non-stop doorlopen, zo voelt het als één groot geheel. Bovendien valt het nu niet op dat bijvoorbeeld ‘Force of Fire’ en ‘Lines Redrawn’ heel kort zijn. De balans dan wel afwisseling tussen metal en klassiek is zeer goed. Er zijn veel wendingen, waarvan sommige onverwacht.  Tel er de talloze details bij op, en je hebt heel veel om naar te luisteren.

In ‘Purgatory Rechristened’ vliegt het tempo van zang en muziek omhoog. Hier ligt de nadruk op de metal. Hierdoor valt de rustige start met de koorzang van ‘Twilight Reprise’ extra op. Deze hele korte track loopt mooi over naar ‘It Ends As It Began’. Weer zijn zang en muziek zeer goed, en het evenwicht hiertussen blijft bestaan. Tijdens een instrumentaal stuk komen de elektronische klanken van de toetsen meer naar voren.

Je merkt de overgang naar ‘Forever’. Na pianoklanken komt de rock/metal om de hoek kijken. Dit vloeit uit naar een rustiger deel, maar de rock/metal komt terug. Ongeveer halverwege wordt de zang steeds intenser, de muziek gaat hierin mee. Na een fantastische opbouw, lijkt het even of de track gaat eindigen. Maar er volgt er een transitie naar een ingetogen gespeeld deel. Op het moment dat zang en muziek onder mijn gaan huid kruipen, is de track al afgelopen. Jammer dat het allerlaatste stukje niet iets langer duurt en langzamer wegsterft, want dit niet alleen het einde van de cd maar, ook het einde van een ‘Aeon Zen- tijdperk’.

Met ‘Transversal’ neemt de band stijlvol afscheid. Er is veel, heel veel gitaarspel, ook de toetsen krijgen alle ruimte. Natuurlijk mogen we de ritmesectie niet vergeten. Zang en muziek vullen elkaar aan, dat geldt ook voor de koorzang.  In de teksten hoor je dankbaarheid en liefde over de prachtige muzikale ervaringen die de band heeft gehad. Dit allerlaatste album van Aeon Zen komt 24 september uit. (80/100) (Layered Reality Productions).

Tracklist

01.I: Twilight (4:04)

02.II: A New Day (3:54)

03: Chase The Sunrise  (4:53)

04: 10.000 Eyes  (2:15)

05: Force of Fire  (1:10)

06: Lines Redrawn  (1:16)

07: Purgatory Rechristened  (3:51)

08: Twilight Reprise  (0:47)

09: It Ends As It Began  (4:48)

10: Forever (3:05)

Line up

Rich Gray – Rhythm; Lead; Acoustic Guitars, Bass, Keyboards, Vocals

Andi Kravljaca – Lead Vocals

Alistair Bell – Lead Guitar

Steve Burton – Drums

Guest Solos:

Vadim Pruzhanov – Keyboard solo (Chase The Sunrise)

Matt Shepherd  – Guitar solo (It Ends As It Began)

Choir:

Alistair Bell, Clay Dean, Alyce Gray, Rich Gray,

Iris Van ‘t Veer, Tom De Wit

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ