Beast In Black – Berserker

Facebookrssmail

Tegenwoordig is het niet vreemd meer om een band te beginnen, redelijk succesvol te worden om er daarna door je medestrijders keihard uitgetrapt te worden. Een vreemd fenomeen en tegenwoordig zijn er legio voorbeelden van. Anton Kabanen kan er , als oprichter van het Finse Battle Beast, over meepraten maar is niet bij de pakken neer gaan zitten. Zijn uitvoering van Battle Beast heet Beast In Black en persoonlijk was ik wel benieuwd of Kabanen het er beter vanaf brengt dan het laatste Battle Beast brouwsel. (zie hiervoor de Rockmuzine review van Battle Beast – Bringer of Pain).

In de gelederen treffen we de Griek Yannis Papadopoulos (Wardrum, Until Rain) als zanger, de Hongaar Mate Molnar (Wisdom) op bas en Finnen Sami Hänninen (drums) en Kasperi Heikkinen (gitaar) aan. Deze heren gaan er met openingsnummer ‘Beast In Black’ meteen vol in. Wat een voltreffer is dit, een heerlijk opzwepend nummer dat laat horen hoe Power Metal moet klinken. De lekker agressieve strot van Yannis klinkt fantastisch en met dit nummer laten ze horen hoe de oude Battle Beast klonk. Helaas pleur je daarna weer terug in het (Battle Beast) heden want het navolgende ‘Blind And Frozen’ is stukken zoetsappiger en Yannis klinkt hierop behoorlijk verwijfd. Dit geeft wel aan dat de beste man over behoorlijke zangkwaliteiten beschikt. Hij drukt dan ook met zijn uitstekende, afwisselende vocalen, die een scala aan variëteit laten horen, een behoorlijk stempel op de plaat.

Met het bombastische ‘Blood Of A Lion’ wordt er verder geborduurd op de Battle Beast leest waarna met ‘Born Again’ een standaard wordt weggezet die deze band als een vet lederen handschoen past. Een rustige opbouw waarna de band in de refreinen onder aanvoering van de passievolle, rauw aangezette vocalen van Yannis losgaat. Dezelfde catchy opbouw werkt zeer goed in felle nummers als ‘Eternal Fire’ (met Final Countdown achtig intro) en ‘End Of The World’. Tussendoor treffen we dan weer 2 uitersten aan die je gewoonweg gehoord moet hebben om het te geloven. Zelden is er een groter contrast op een album te vinden als dat tussen het geweldig agressieve ‘Zodd The Immortal’ (dat niet had misstaan op Priest’s Painkiller) en de voetjes van de vloer synth pop in , het moet gezegd, super catchy ‘Crazy, Mad, Insane’. Net als Battle Beast beschikt ook deze band dus over de nodige ballen om zoiets op plaat te kwakken, maar doet dat wel meer met een vette knipoog en betere nummers. De titel had dan ook niet passender kunnen zijn. Met ‘The Fifth Angel’ hebben we nog een vette beuker ertussen voordat het album afsluit met de ballad ‘Ghost In The Rain’.

Hoewel dit Beast In Black zich , uiteraard, in hetzelfde straatje begeeft als Battle Beast verslaat Kabanen zijn voorgaande band overduidelijk op punten. Vooral de passie waarmee wordt gemusiceerd komt erg sterk over. ‘Berserker’ is dan ook een fraai exemplaar van aanstekelijke en makkelijk in het gehoor liggende rock/metal met het titelnummer en ‘Zodd The ImmortaL’ als geweldige uitschieters. Had dit album meer van dit werk bevat dan was het een topper in Heavy Metal geweest, nu een meer dan aardig werkstuk in de, helaas, steeds poppiër klinkende Power Metal vorm. Dit Beast In Black klinkt in ieder geval beestachtiger dan het voormalige alter ego.

(80/100; Nuclear Blast Records)

Tracklist:
1. Beast In Black
2. Blind And Frozen
3. Blood Of A Lion
4. Born Again
5. Zodd The Immortal
6. The Fifth Angel
7. Crazy, Mad, Insane
8. Eternal Fire
9. End Of The World
10. Ghost In The Rain

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ