Long Distance Calling – Boundless

Facebookrssmail

Long Distance Calling bestaat sinds 2006 en komt uit Duitsland. Liefhebbers van bands als God is an Astronaut, Karma To Burn, Oceansize en ons eigen Monomyth zullen erg blij worden van deze band. In totaal hebben ze nu twee EP’s en zes albums uitgebracht waarvan twee als vijfmans band met een zanger en vier instrumentaal als kwartet. De twee voorlopers van ‘Boundless’ waren met zangers Marsen Fischer (The Flood Inside) en Petter Carlsen (Trips). Gelukkig heeft de band de keuze gemaakt om weer door te gaan als een instrumentale post-kraut-progressive rockband want dat is waar ze gewoon erg goed in zijn.

Instrumentale muziek was vroeger “not done” in de ogen van de platenmaatschappij of het werd slechts gebruikt als opvullers van een album of als openingstrack. Maar wat Long Distance Calling produceert is toch wel erg fijn! En zo trok de band de studio in met hun backline en computers om hun 4e instrumentale album te gaan schrijven. En hierin zijn ze voor 100% geslaagd!

Wat een fijne plaat is dit weer geworden zeg! Het telt acht nummers en duurt in totaal 50 minuten. Toen ik een paar keer geluisterd had naar ‘Boundless’ heb ik nog eens goed op de info van het album gekeken of er misschien ergens Vol.I stond. Het is een plaat geworden die schreeuwt om een vervolg.

Openingsnummer ‘Out There’ klinkt als een typisch LDC nummer en is tevens met 9:12 minuten het langste nummer van het album. Een heerlijk openingsnummer dat je onmiddellijk het album in zuigt. ‘Ascending’ is een lekkere beuker die al een beetje de ruigere kant van de band laat horen op dit album. Want dat is zeker wat de band doet, ruiger klinken dan op de voorgangers van ‘Boundless’. ‘In The Clouds is een mooi sferisch nummer en heeft wat classic rock-achtigs en doet denken aan het Phil Collins nummer ‘In The Air Tonight’ en verandert verderop in het nummer in een spontane beuker. Wat vooral op valt is dat dit album een geweldige productie heeft.

‘Like A River’ opent dan weer met een gitaartokkeltje wat je doet denken aan U2’s ‘With Or Without You’. Maar wat een gaaf nummer is dit zeg! Ik denk dat we kunnen zeggen met dank aan Apple. Het orkest (uit een doosje) wat plotseling opduikt in combinatie met de zware rockkende en ronkende klanken van de band zorgt ervoor dat dit echt een uitschieter op het album is. Maar ook de andere nummers op dit album klinken geweldig. Long Distance Calling heeft een zeer goed album gemaakt dat diversen stijlen herbergt. We gaan van de early krautrock naar electro naar progressieve rock en zelf thrash metal. Luister dit album ook zeker eens op je koptelefoon want daar leent het zich uitstekend voor. ‘In The Clouds’, ‘Like A River’ en ‘Skydivers’ zijn de uitschieters op ‘Boundless’.

Zorg dat je de band een keer live gaat zien en laat je zelf overtuigen door deze fantastische band! Dit album verschijnt op 2 februari in speciale CD Digipack/180g Gatefold dubbel LP + CD editie/Digitale Download.

(85/100, Inside Out Music)

Tracklist:
Out There 9:13
Ascending 4:59
In The Clouds 6:00
Like A River 4:56
The Far Side 5:45
On The Verge 6:02
Weightless 6:56
Skydivers 05:32

Line-Up:
David Jordan -guitar
Florian Füntmann -guitar
Janosch Rathmer -drums
Jan Hoffmann –bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ