The Watchers – Black Abyss

Facebookrssmail

De Bay Area stoner doom rockers The Watchers uit San Francisco bestaan sinds 2016 en hebben dat jaar ook een EP uitgebracht met de titel ‘Sabbath Highway’. ‘Black Abyss’ is hun eerste volwaardige album dat overigens kort en krachtig is want het klokt met 8 vette nummers af op 38 minuten. The Watchers is een 4 mans formatie en wanneer je even te snel naar de bandfoto kijkt zou je haast denken dat de bebaarde ZZ Top leden Billy Gibbons en Dusty Hill in deze band zitten. Ik mag wel zeggen dat Ripple Music een label is om in de gaten te gaan houden want naast White Light Cemetery is dit ook weer een heerlijk bandje dat zo plotseling vanuit het niets opduikt en ook een verslavend goed debuutalbum de wereld in schopt!

Bij het openingsnummer en tevens titelnummer van deze plaat denk je direct aan Black Sabbath en of een soloplaat van Zakk Wylde. Heerlijke logge doom metal met scheurende gitaren is wat er uit de speakers knalt. De zang is ook opvallend goed en past uitstekend bij deze stijl muziek. Hij doet mij af en toe een beetje denken aan de oude zanger van de band Trouble (Eric Wagner).
The Watchers speelt doom zoals het gespeeld hoort te worden. De toon voor de rest van het album is gezet!

‘Black Abyss’ is geproduceerd door de legendarische Max Norman (Ozzy, Malice, Y&T, Savatage, Loudness, Armored Saint, Death Angel, Megadeth e.a.) De bandleden komen uit de bands SpiralArms, Orchid en Black Gates en de stijl van The Watchers sluit het beste aan bij bands als Black Sabbath, Monster Magnet, The Doomsday Kingdom, White Light Cemetery, Red Fang, Clutch e.a.
‘Black Abyss’ is een mooi compleet product inclusief een gave beetje creepy maar ook sierlijke hoes.

‘Alien Lust’, het tweede nummer van de plaat. dendert als en trein over je heen. Heerlijk! ‘Oklahoma Black Magic’ is ook een echte kraker met heerlijke riffs. Duidelijk ook een van de topsongs van Black Abyss. ‘Buzzard’ is een beetje jaren ’80 achtig funky klinkend nummer met een lekker melodieus refrein. Dit nummer is absoluut ook een van de uitschieters op het album. ‘Starfire’ een nummer met een weergaloze gitaarsolo erin!

‘Suffer Fool’ heeft een mooi dromerig en sfeervol intro maar gaat al snel over in een lekkere rocker. Het nummer doet me af en toe een klein beetje qua sound denken aan de band Brant Bjork & The Bros. En zo kan ik door het hele album heen lopen zonder ook maar een minder nummer te kunnen noemen. ‘Black Abyss’ is een zwaar Black Sabbath georiënteerd album geworden. The Watchers hebben een perfecte timing want nadat Black Sabbath heeft besloten te stoppen is dit album van deze band wel een hele fijne welkome aanwinst voor de Rockwereld.

Voor elke sludgerock, metal en doom liefhebber is dit album verplichte kost!

(95/100, Ripple Music)

Tracklist:
1. Black Abyss
2. Alien Lust
3. Oklahoma Black Magic
4. Buzzard
5. Starfire
6. People Of The Gun
7. Suffer Fool
8. Seven Tenets

The Watchers:
Tim Narducci – Vocals
Jeremy Von Eppic – Guitars
Cornbread – Bass
Carter Kennedy – Drums

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ