HeKz- Invicta

Facebookrssmail

HeKz is een vijfkoppige prog metalband uit Engeland. De titel van dit derde album luidt ‘Invicta’. Dit is het Latijnse woord voor onoverwinnelijk/ongeslagen. Dit album gaat in het kort over volharding, verzoening, verraad en hoop.

Door de wisselwerking tussen melodie en het strakke drumritme trekt het instrumentale intro van ‘Quetzlcoatl’ de aandacht. Deze wisselwerking herhaalt zich een paar keer. De zang is vrij staccato, passend bij het strakke ritme. Als de melodie meer naar voren komt, gaat de zang hierin mee. De muziek is aanvankelijk rock/metal, maar krijgt een lichtere, bijna sferische wending. Het strakke ritme keert terug. De combinatie van zware snaren en gillend gitaar is prima. Bovendien is het geluid mooi verdeeld over de koptelefoon.

De samenzang zorgt voor een mooie opening van ‘For Our Lives’. De wending naar het stevigere werk is een beetje voorspelbaar, maar wel lekker. Tempo en volume van muziek en zang gaan wat naar beneden. Het ‘refrein’ heeft een snufje poppy sound. Dat is niet denigrerend bedoeld. Door deze toegankelijke structuur blijft de melodie aangenaam in je hoofd kleven. Het snufje pop blijft niet lang, een lekkere portie stevige rock volgt. De volgende wendingen zijn ook wat voorspelbaar. Toch is deze pakkende track goed opgebouwd.

James Messenger laat ‘Ultimatum’ beginnen met pianospel. Aanvankelijk zingt Matt Young rustig, je kan hem woord voor woord verstaan. Als de muziek bombastisch wordt, gaat de zang daarin mee. Matt zingt enkele zinnen vrij theatraal, dit past binnen het geheel.

De sfeer wordt anders in ‘Line in the Sand’. Dit nummer vertelt dat jouw zorgen jouw leven niet moeten gaan beheersen Tempo en volume gaan wel omhoog, maar het geheel blijft vrij licht voor een metalband. Dat is juist het mooie van het progressieve tintje eraan: de diversiteit. De toetsen krijgen een elektronische sound. Het gitaarspel (door Al Beveridge en Tom Smith) bestaat uit verschillende laagjes en is meeslepend. De ‘koorzang’ op de achtergrond smelt mooi samen met de muziek. Dit gave nummer eindigt krachtig en positief.

Het zachte geluid van een vallend muntje wordt snel opgevolgd door een rockend, instrumentaal stuk. Dit krijgt even later een filmisch karakter. Het waarom van het muntje is niet direct te plaatsen. De zin: “You take the Devil’s coin and make yourself a slave” brengt duidelijkheid. De transities in de muziek zijn fantastisch en verrassend.

Zwaardere elementen worden afgewisseld met lichtere delen. Weer valt het drumwerk van Kirk Brandham positief op. De rust is gaaf gespeeld. De stoere bas groove van Matt is een “ear-catcher”. Het geluid van vallende muntjes komt terug. De opbouw naar het einde toe is fantastisch. Één minpuntje: het wegstervende eind had langer mogen aanhouden om impact van deze imponerende epic track extra te benadrukken. Het klein gespeelde intro van ‘Victorious’ is boeiend. Dit lichtere nummer is prachtig gezongen. Ook dit laatste nummer is solide van opzet.

HeKz profileert zich als prog metal band. Maar ze zitten in het mooie grensgebied tussen stevige rock en metal waardoor ze waarschijnlijk bij beide groepen in de smaak zullen vallen. ‘Invicta’ is een album dat moet groeien. Het is minder theatraal uitgevoerd dan zijn voorganger ‘Caerus’. Daarmee is dit nieuwe album toegankelijker, zonder concessie te doen aan de boeiende structuur. Leadzanger Matt heeft een mooie, veelzijdige stem en laat fantastische vocale uithalen horen. De achtergrondzang vormt een prima aanvulling. Doordat de zang hier puurder klinkt, zijn ze vocaal dichter naar elkaar gegroeid. HeKz heeft zijn eigen sound verstevigd. (89/100) (BMH Audio / Cherry Red Records)

Tracklist HeKz- Invicta

1. Quetzlcoatl (6:08)
2. For Our Lives (4:13)
3. The Light Fantastic (4:44)
4. To The Lions (5:10)
5. Ultimatum (6:07)
6. Line in the Sand (9:42)
7. Trecena (4:49)
8. Pariah (4:12)
9. The Devil’s Coin (15:03)
10. Victorious (5:39)

Muzikanten
Matt Young- leadzang en bas
Al Beveridge – gitaar en achtergrondzang
Tom Smith – Guitar
Kirk Brandham – drums
James Messenger – keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ