The Freeks – Crazy World

Facebookrssmail

Via het label Heavy Psych Sound Records (HSP) brengt de band The Freeks hun vierde album ‘Crazy World’ uit. De band rondom voormalig Fu Manchu frontman Ruben Romano uit Los Angeles brengt met dit album een mix uit van psychedelica, punk, en rock ‘n’ roll. Of, zoals de band hun muziek zelf omschrijft, ‘We will take you on a psychedelic journey from hidden moonlit distilleries, all the way up to the mothership and back down to mother earth.’ ‘It could have happened in 2700 BC and it’s definitley happening again now as the foursome continues to ferment their ethanol infused fuzz rock, beading their songwriting to reflect a heavier content and extract added amounts of psychoactive chemicals from the minds of their listeners.’ Dit zal vast de reden zijn waarom dit album ook op vinyl verkrijgbaar is.

Opvallend aan dit album is de hoeveelheid aan gastmuzikanten. Zo speelt Glenn Slater mee op toetsen op ‘Take 9’, ‘Hypnotize My Heart’, en ‘Mothership to Mother Earth,’ Ray Hanson op gitaar op de track ‘American Lightning’, Sara Loena als gastvocalist op ‘This is Love,’ en Rainer Fraenkel op bass tijdens de tracks ‘take 9’ en ‘Mothership to Mother Earth.’ ‘Maar in hoeverre die toevoegingen nou daadwerkelijk op dit album naar voren komen?’ dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel tijdens het beluisteren van dit album….

De band opent de track ‘American Lightning’ met een psychedelisch soundeffect onder een groovy gitaarriff. De samenzang van lead en background vocals zijn typisch die je van een psychedelisch rockalbum mag verwachten. Tot nu toe klinkt het allemaal prima, want als luisteraar begin je mee te bewegen op de gitaarriff. De band stampt daarna lekker door naar de track ‘This is Love’, een Bluesrock georiënteerde song, wat blijkt uit de Bass sound en gitaarriff. Een bariton stem als achtergrondzang weet de track interessant te houden. Maar dan begint de verveling en irritatie toe te slaan bij de track ‘Easy Way Out.’ Deze song klinkt qua sound en zang exact hetzelfde als zijn voorganger. Opnieuw wordt de bariton stem als achtergrondzang ingezet, maar kent dit keer geen overlap met de gitaarriff, die trouwens exact hetzelfde klinkt als op ‘This is Love.’ Daarna volgt een intermezzo in de vorm van de instrumentale track ‘Take 9,’ Deze instrumentale track, waarbij gebruik wordt gemaakt van een instrumenten zoals een djembé, en een trompet sound op de achtergrond, weet de luisteraar wel in psychedelische sferen te brengen. Opnieuw valt het op dat de tracks weinig met elkaar overlappen, want deze track eindigt abrupt en geeft je als luisteraar niet de spanning voor de volgende track.

‘Hypnotize My Heart’ opent met een growl als vocalen en het gitaarwerk kent een goede Groove, maar doordat de psychedelische soundeffecten, die op deze track slechts uit keyboards bestaan, pas tegen het einde zich inzetten, krijg je als luisteraar de indruk dat de track afgeraffeld is. Opnieuw is het de bedoeling dat de luisteraar naar de volgende track via de instrumentale intermezzo wordt geleid. Deze instrumentale intermezzo ‘Thank You Mr. Downing’, bestaat uit space soundeffects, maar opnieuw weet de band de luisteraar hiermee niet te begeleiden naar de volgende track ‘Chronic Abduction.’ Daardoor raken ze de aandacht van de luisteraar voor deze track kwijt, mede ook omdat ‘Chronic Abduction’ weer exact hetzelfde klinkt als de vorigen.

De band sluit het album af met de rustige track ‘Mothership To Mother Earth,’ een rustige track die je als luisteraar haast letterlijk lijkt uit te zitten. De instrumenten lappen niet met elkaar over, waardoor de track eerder uit fragmenten bestaat, dan een song als een geheel. Opvallend voor een psychedelisch album is dat deze track de enigste is die daadwerkelijk lang duurt (07.52)

Dit album klinkt als een typisch psychedelisch/ stoner rock album: psychedelische sound effects onder groovy gitaarriffs, die bij de luisteraar het retrogevoel moet oproepen van de jaren 60’ en 70’.
Het gitaarwerk op dit album klinkt lekker, maar de instrumenten lappen te weinig met elkaar over, waardoor de tracks niet een geheel vormen, wat ook geldt voor de twee instrumentale intermezzo’s. Dit album klinkt te veel als een typisch psychedelisch album, en de vele gastbijdragen van muzikanten brengen daarin weinig verrassingen mee wat betreft de sound. (50/ 100 HSP Records)

Tracklist Crazy World:

1. American Lightning
2. This is Love
3. Easy Way Out
4. Take 9 (Instrumental)
5. Hypnotize My Heart
6. Thank You mr. Downing (Instrumental)
7. Chronic Abduction
8. Mothership To Mother Earth

Line Up The Freeks:

Ruben Romano – Vocals, Guitar, Bass, Percussion, Drums
Jonathan Hall – Vocals, Guitar, Bass
Ray Piller – Bass
Bob Lee – Drums
Esteban Chavez – Synthesizer

Additional Musicians
Glenn Slater – Keys ‘Take 9’, ‘Hypnotize My Heart’ and ‘Mothership to Mother Earth,’
Ray Hanson – Guitar ‘American Lightning’
Sara Loena – Guestvocals ‘This is Love’
Rainer Fraenkel – Bass ‘take 9’ and ‘Mothership to Mother Earth.’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ